Afaceri în parcul și pe lacul Tăbăcărie. Se pregătește "unda verde"!

3236

Articole de la același autor

Lacul Tăbăcărie a zăcut ani

de zile în mizerie, abandonat

de autoritățile locale, în mijlocul unui parc interesant doar din punct de vedere imobiliar. Plin de gunoaie, cu malurile rupte, podețele ruginite, lacul a devenit repede o groapă urât mirositoare. În timp ce în alte orașe din țară, lacurile din mijlocul orașelor deveneau oaze de verdeață și locuri preferate ale localnicilor de petrecere a timpului liber, la Constanța, Tăbăcărie era doar o pată urâtă în mijlocul unui teren viran plin de buruieni, vânat de investitorii imobiliari. Abia recent proprietarii lacului au

realizat ce mină de aur aveau

și nu o foloseau.

Așa se face că Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a pornit demersurile pentru exploatarea lacului Tăbăcărie și în scop turistic și recreațional.

Pe site-ul Primăriei Constanța a fost publicat anunțul de intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal "Zona Lac Tăbăcărie". În argumentarea inițiatorilor se precizează că se dorește diversificarea funcțiunilor existente și stabilirea reglementărilor urbanistice. Planul este supus dezbaterii publice, iar constănțenii sunt invitați ca, până pe 25 noiembrie 2018, să transmită observații și propuneri.

"Observațiile sunt necesare în vederea stabilirii cerințelor de elaborare și vor fi transmise în scris, în format electronic, prin e-mail, la adresa [email protected], prin poștă, la adresa bulevardul Tomis nr. 51 sau depuse la Registratura PMC, la Centrul de Informare Cetățeni, situat în incinta City Park Mall. Biroul Strategii Urbane va colecta și va transmite proiectantului și inițiatorului eventualele opinii sau observații formulate de cetățeni", se arată în document.

Zone de agrement

și zone de protecție

Conform planului propus de firma care a elaborat PUZ-ul, lacul va avea porțiuni cu terase pentru servicii și alimentație publică, zone cu baze de agrement nautic, zone dedicate activităților nautice, precum și zone pentru cultură și loisir. Accesul se va face ca și acum, de pe strada Soveja, pe lângă City Park Mall și pe lângă Microrezervație, de pe bulevardul Mamaia, precum și de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, prin Parcul Tăbăcărie și Satul de Vacanță.

Pe porțiunea dinspre strada Soveja, vor putea fi amenajate patru pontoane cu terase și restaurante. Pe bulevardul Mamaia, imediat după Delfinariu, sunt prevăzute șase pontoane cu baze de agrement, suprafața maximă propusă fiind de 260 de metri pătrați pentru un ponton. Între terasele din zona Gravity Park și bazele de agrement, este zonă protejată de luciu de apă. Tot protejată va fi și zona între pontoanele de agrement și Pavilionul Expozițional, cea mai mare parte fiind acoperită cu stuf.

Distracție pe lac

Apoi, chiar în spatele Pavilionului Expozițional, va putea fi amenajată din nou o porțiune pentru agrement nautic. Planul cuprinde cinci pontoane, urmată de o porțiune cu terase. Două pontoane vor avea suprafața maximă de 1.050 de metri pătrați, iar cel de-al treilea va fi mai mic, cu doar 700 mp. Apoi, în dreptul Luna Park din Satul de Vacanță, va fi realizată o zonă de repaus, porțiunea respectivă de luciu de apă fiind protejată.

Tot în dreptul Satului de Vacanță vor mai putea fi construite patru pontoane pentru servicii și alimentație publică, unul de 1.030 mp, unul de 645 mp, unul de 670 mp și unul de 840 mp. Urmează o nouă suprafață protejată și două pontoane pentru agrement nautic, în nordul Parcului Tăbăcărie. Chiar în apropierea Țării Piticilor, va fi amenajat un ponton de 660 mp cu terasă și restaurant, o bază pentru agrement nautic și încă un ponton de 670 mp cu terasă și restaurant.

În zona Amfiteatru din Parcul Tăbăcărie, este stuf, iar luciul de apă este protejat. Apoi, în dreptul Teatrului de Vară, mai sunt prevăzute două pontoane pentru alimentație publică. În rest, pe toată suprafața lacului, se pot face activități nautice.

v v v

Așadar, dacă PUZ-ul trece rapid, iar Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral se mișcă rapid cu licitațiile și închirierile, avem toate șansele ca, la vară, să ne plimbăm cu bărcuța, cu hidrobicicleta sau chiar cu vaporașul pe Lacul Tăbăcărie și să ne răcorim la o limonadă, pe malul apei, admirând păsările rare care vin să se hrănească și să se odihnească în Microrezervație. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7083 secunde