Un milion de euro pentru amenajarea a 1.500 metri pătrați

Miniaturi în Parcul Tăbăcărie. Va fi oare o mică Austrie?

6269

Articole de la același autor

Parcul Tăbăcărie va intra, în anii următori, într-un amplu proiect de reabilitare. Până atunci, autoritățile locale vor să-i aducă unele îmbunătățiri și să-l reanimeze. Așa se face că, în curând, în zona intrării în Satul de Vacanță, dinspre bulevardul Alexandru Lăpușneanu, va fi amenajat un parc de miniaturi, așa cum unii dintre noi am văzut doar prin orașele din străinătate.

Proiectul face parte din obiectivul de investiție Joint Romanian - Bulgarian Cultural and Historical Heritage - Miniature Park. Parcul, cu o suprafață de 1.500 metri pătrați, va fi realizat din ansambluri modulare din lemn și materiale ușoare, mobilier urban din lemn și metal, iar aleile pietonale vor fi asamblate din materiale prefabricate, cu interspații în care va fi semănat gazon.

Vegetația va fi formată din arbuști de talie mică, iar coloritul va fi divers pe toată perioada anului. Nu se vor tăia copacii existenți și nici nu se vor turna betoane în zona amenajată a parcului, cel puțin așa promit reprezentanții autorităților locale. De asemenea, proiectul prevede și realizarea unei oglinzi de apă, sub forma unui bazin dotat cu pompe de recirculare a apei. Toate amenajările ce vor fi realizate au un caracter neinvaziv și nu se vor percepe taxe pentru vizitatori.

Miniaturile din parc reprezintă reproducerea la scară a unor obiective cu valoare culturală, arhitecturală și istorică majoră, care vor aduce în lumină importanța patrimoniului cultural. În total, investiția se ridică la aproape un milion de euro, cea mai mare parte fiind acoperită în cadrul proiectului.

"Cred că lucrul cel mai important este acela că în Parcul Tăbăcărie, într-o zonă în care, astăzi, nu se plimbă oamenii, pe care o ocolesc, pentru că nu arată tocmai bine, ne propunem, cu sprijinul fondurilor europene și profitând de această plus valoare pe care o aducem teritoriului, să reamenajăm spațiul verde, să construim un sistem de iluminat public modern și eficient, să oferim mobilier urban de bună calitate, băncuțe, coșuri de gunoi, tot ceea ce trebuie, astfel încât, dintr-o zonă ocolită de constănțeni, să o transformăm într-o zonă atractivă atât pentru ei, cât și pentru turiști", a explicat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

O miniatură de… parc

Parcul din Constanța ar trebui să semene oarecum și cu alte parcuri de miniaturi din Europa. Însă este puțin probabil să se ridice, de exemplu, la înălțimea Parcului Minimundus din Klagenfurt, Austria. Acesta are 26.000 de metri pătrați și reunește peste 150 de miniaturi reprezentând clădiri și obiective importante din întreaga lume.

La fel de mare și interesant este și Parcul Mini-Europe din Bruxelles, Belgia. Aici se regăsesc reproduceri ale celor mai interesante și renumite monumente din Uniunea Europeană. Cele peste 350 de miniaturi din 80 de orașe atrag în jur de 350.000 de vizitatori în fiecare an. Modelele sunt spectaculoase, mai ales că toate sunt perfect funcționale. Trenulețele își văd de drum liniștite, telegondolele se plimbă de sus în jos, iar Muntele Vezuviu erupe de dimineață până seara.

La fel de spectaculos este și Parcul Madurodam, din apropiere de Haga, Olanda. Aici ai ocazia să admiri faimoasele peisaje ale Olandei, în timp ce afli detalii interesante din istoria țării. Și aici sunt zone interactive, unde vizitatorii pot încărca containere în mini-cargoboturile din portul Rotterdam sau pot decola cu un avion de pe Aeroportul Schiphol.

În interiorul acestor parcuri sunt magazine de suveniruri, chiar și mini-terase, unde te poți răcori la o bere sau unde poți gusta din mâncărurile specifice locului. Poate că exemplul acestor țări care au știut mai bine să-și gestioneze spațiile verzi, parcurile, dar și să le pună în valoare și să atragă mii de vizitatori ar trebui urmat și la Constanța. Astfel de mici activități comerciale, controlate cu un regulament strict, cu mini-terase realizate din materiale ușoare, nu betoane și nu magazine alimentare, ar fi binevenite și în Parcul Tăbăcărie. De la un capăt la altul, aleile sunt gri și anoste, nu ai unde să bei un pahar de apă sau să te îndulcești cu o înghețată.

Sigur că, pentru a nu cădea în extrema cealaltă și a nu transforma parcul într-un bazar pestriț asemenea celui din Satul de Vacanță, tonetele ar trebui să fie toate la fel, realizate după un model unic și de bun gust, iar activitatea comercială foarte strict verificată. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4929 secunde