Deși beneficiază de subvenții

Agenții economici nu vor să angajeze persoane cu handicap

4450
Agenții economici nu vor să angajeze persoane cu handicap - cf4e6901a385fde1165b69c16085ab4a.jpg

Articole de la același autor

Sunt vecinul, doamna de la piață, băiatul din autobuz, fata din stație. Îi vedem în fiecare zi, dar nu le dăm atenție. Sunt persoane cu dizabilități, persoane care se luptă zi de zi să supraviețuiască, întocmai ca noi toți. Din păcate, pentru ei viața a fost mai dură. Și ei știu lucrul acesta, dar nu se plâng. Le-ar plăcea să aibă un loc de muncă unde să-și facă treaba și să-și câștige salariul.

Pentru a ajuta persoanele cu dizabilități, inclusiv cele infectate HIV/SIDA, Fundația "Alături de voi" a demarat, anul trecut, proiectul "E timpul pentru o schimbare!". Cu finanțare de peste 80.000 de euro din partea Uniunii Europene, prin programul Phare, proiectul și-a propus integrarea socio-profesională a cât mai multor persoane cu dizabilități, prin conștientizarea angajatorilor, autorităților și comunităților privind drepturile acestor persoane de a avea acces la un loc de muncă.

Primul site de job-uri pentru persoanele cu dizabilități
Primul pas a fost acela de a înființa site-ul www.jobdirect.ro, primul site de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Cei interesați de un job își pot posta CV-ul și pot vizualiza locurile de muncă destinate lor, existente în fiecare județ. De asemenea, angajatorii au posibilitatea de a-și prezenta oferta de job-uri și de
a-și selecta personalul.
În prezent, în județul Constanța, sunt înregistrate peste 13.200 de persoane cu dizabilități, inclusiv seropozitive. Dintre acestea, probabil că nu lucrează nici 10%. Dar mulți și-ar dori să o facă. Potrivit concluziilor proiectului, mulți dintre cei cărora se adresează programul au un nivel de școlarizare scăzut din cauza discriminării în școală și a lipsei accesibilităților pentru persoanele cu handicap. Beneficiarii au insuficiente informații despre cerințele specifice ale unor meserii, nu-și cunosc drepturile și nici instituțiile care îi pot sprijini în găsirea unui loc de muncă sau au așteptări nerealiste despre potențialul lor, fiind vorba fie de supraapreciere, fie de subapreciere. De asemenea, ei se tem că dacă se angajează își pierd dreptul la asistent personal, indemnizațiile și alte drepturi bănești, ceea ce nu este adevărat.

Un singur loc de muncă disponibil
Se pare însă că dezinformarea nu este numai în rândul persoanelor cu dizabilizăți, ci și a ope-ratorilor economici. "Din păcate, deși legea prevede subvenții sau compensații bănești pentru angajatorii care angajează persoane
cu handicap, fie angajatorii nu cunosc acest lucru, fie nu îi interesează, fie nu le pot accesa deoarece Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă nu au bani să acorde aceste beneficii", ne-a declarat directorul Fundației "Alături de Voi", Mirela Ivan.
În județul Constanța, conform datelor statistice din luna sep-tembrie 2009, numai trei persoane cu handicap au fost angajate în ultimele șase luni prin AJOFM. Mai tragic este că a fost anunțat de către angajatori un singur loc de muncă și că numai doi angajatori beneficiază, în prezent, de subvențiile pentru angajarea unei persoane cu handicap.
"Ne dorim să-i ajutăm să se specializeze într-un anumit domeniu pe care îl aleg, în funcție de posibilitățile lor, poate chiar și cu un program de lucru normal, nu numai cu jumătate de normă. De exemplu, o persoană seropozitivă poate avea normă întreagă, de opt ore, la fel ca și cei care nu au retard mintal, ci doar un handicap fizic, dar pot face muncă de birou", a mai precizat Mirela Ivan.

Lipsă de interes generală
În ciuda tuturor eforturilor fundației, a tuturor demersurilor făcute și a invitațiilor trimise, la dezbaterile privind facilitățile pentru angajatori nu a venit nici măcar un singur reprezentant al agenților economici. "Lipsa de interes este generală, în toată țara, nu numai la noi în Constanța. De aceea noi trebuie să schimbăm mentalitatea angajatorilor, pentru că mulți nu vor să angajeze o persoană cu nevoi speciale tocmai pentru că trebuie să îi ofere și condiții speciale de muncă sau pentru că își închipuie că nu este capabilă să muncească", a concluzionat directorul "Alături de Voi".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.228 secunde