Ajunși îngeri la vârste fragede! Care sunt cauzele ce răpun cei mai mulți copii

477
Ajunși îngeri la vârste fragede! Care sunt cauzele ce răpun cei mai mulți copii - fonddecemorcopiisursawhichcouk-1582757330.jpg

Articole de la același autor

În autoturisme, copiii trebuie transportați în scaune speciale sau prinși în centuri. Iar când se îmbolnăvesc, tratamentele trebuie administrate la recomandarea unui medic, nu după ureche. Sfaturile acestea le tot auzim, dar mulți au ajuns să le treacă cu vederea. Rezultatul este unul alarmant: mortalitatea în rândul copiilor din România este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, iar principalele cauze care îi răpun pe micuți sunt accidentele rutiere, pneumonia și cancerul.


Un studiu realizat de Asociația "Salvați Copiii" și Avocatul Poporului, intitulat "Raport privind respectarea drepturilor copilului în România (2019)" scoate în evidență, printre altele valorile ridicate ale mortalității în rândul copiilor, în țara noastră, comparativ cu restul statelor europene. "Mortalitatea infantilă în România a scăzut constant în ultimele decenii, dar tot rămâne una dintre cele mai mari din regiune, mult peste ratele țărilor cu venituri similare. (…) Mortalitatea în copilăria mică (1-4 ani) a scăzut până în 2012, dar în ultimii ani a rămas relativ constantă și se observă decalaje mari între mediul rural și urban, care s-au adâncit de-a lungul timpului", se arată în studiul realizat de organizațiile de protecția copilului. 


Aspectele sunt îngrijorătoare în ceea ce privește cauzele care duc la decesele copiilor. Iar acestea diferă, conform statisticilor realizate, în funcție de categoria de vârstă. 


Astfel, în cazul copiilor cu vârste între 1 și 4 ani, cele mai frecvente cauze sunt accidentele rutiere și bolile aparatului respirator, în special pneumoniile. "Principala cauză de deces o reprezintă leziunile traumatice, în aproape o treime din cazuri. Dintre acestea, o mare parte sunt cauzate de accidente de transport. Dacă ratele mortalității pentru alte cauze accidentale – înec sau intoxicație prin expunere la substanțe nocive – au scăzut, rata mortalității din cauza accidentelor de transport în rândul copiilor cu vârste între 1 și 4 ani este în creștere. Prin programe de educație rutieră, pot fi evitate accidentele rezultate din nerespectarea regulilor de circulație", se mai arată în studiul citat. De altfel, potrivit statisticii realizate de Poliția Română, din totalul accidentelor cu pietoni, în 30% dintre cazuri victime au fost copiii. Mai mult, se constată frecvent faptul că, deși mașinile sunt dotate cu scaune speciale pentru copii, acestea nu sunt folosite în mod adecvat. 


Suicidul, la fel de frecvent precum cancerul, în rândul adolescenților 
În cazul categoriei de vârstă 5 – 14 ani, situația se schimbă. "Ratele mortalității copiilor de 5-14 ani arată un număr mare de decese în rândul copiilor care suferă de cancer, din cauze legate de afecțiuni respiratorii, cât și un număr mare de decese rezultate din accidente auto", se mai menționează în studiu. Cât privește adolescenții, categoria de vârstă 14 – 19 ani, principalele cauze de deces sunt accidentele auto, cancerul, afecțiunile respiratorii și suicidul. 


"Pentru copiii de 5 - 9 ani, afecțiunile sistemului respirator, în special pneumonia, sunt o importantă cauză de deces, similar cu grupa de vârstă 1 – 4 ani. Pentru copiii de peste 10 ani și adolescenți, cancerul devine cauza principală de deces non-accidental. În cazul adolescenților, suicidul este o cauză de deces aproape la fel de frecventă ca tumorile maligne sau pneumonia. Pentru a preveni suicidul în rândul adolescenților, se impune un sistem adecvat de sănătate mintală", mai arată specialiștii. 


Decesele ar putea fi evitate!
Prevenția este importantă, mai ales că aproape toate cauzele prezentate mai sus se referă, în cuvintele specialiștilor, la "decese evitabile". Dar, în acest moment, intervin lacunele: de la nivelul sistemului educativ, cât și al sănătății, atât în ceea ce privește medicina de familie, cea spitalicească sau mintală. "Primul punct de contact în asistența medicală este medicul de familie. În primii ani de viață, acesta are rolul de a realiza controalele periodice ale copiilor, începând din prima săptămână de viață. În practică, însă, într-un sondaj recent realizat în mediul rural, se arată că medicul de familie a făcut vizite în prima săptămână în 40% din cazuri, în 16% după prima lună de viață a copilului iar la 16% nu a venit deloc", subliniază Asociația "Salvați Copiii". Pe de altă parte, în spitale, deși se constată o creștere a numărului specialiștilor pediatri, numărul de paturi din secțiile de pediatrie a rămas o probleme. Acesta este, de exemplu, și cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Cea mai mare unitate spitalicească din județ se confruntă constant cu supraaglomerarea, având în vedere că are numai 70 de paturi, insuficiente pentru "avalanșa" de pacienți. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9833 secunde