Alertă de botulism! Un bărbat este în comă, după ce a mâncat o conservă de pește

2654
Alertă de botulism! Un bărbat este în comă, după ce a mâncat o conservă de pește - spital14-1574771252.jpg

Articole recomandate

Este alertă de botulism alimentar! În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru a postat, pe pagina sa de Facebook, câteva informații și sfaturi care să ne ajute să ne ferim de acest pericol:


Iată postarea intregală a medicului:
E alertă de botulism alimentar. Un pacient de 62 de ani e în comă după ce a mâncat o conservă de pește contaminată cu Clostridium. Mare atenție la conservele preparate în casă!

Ce trebuie să știți despre această boală:

1. Este rară dar mortală!!!.

2. Este produsă de cea mai puternică toxină bacteriană cunoscută.

3. Poate evolua în focare epidemice cu caracter sezonier. (în special după o perioadă mai lungă de depozitare a conservelor făcute în gospodărie).

4. Cele mai frecvente surse sunt conservele preparate necorespunzător în casă ce oferă condițiile necesare pentru producerea și transmiterea toxinei botulinice. Conservele închise, fără aer, incorect sterilizate, permit ca sporii acestei bacterii anaerobe - Clostridium botulinum - să contamineze, să germineze și să producă neurotoxine. Și fructele, legumele, carnea de vită și peștele pot deveni surse de botulism atunci când nu sunt respectate regulile individuale de igienă.

5. Produsele din comerț pot produce ocazional epidemii dar multe dintre acestea se datorează mai ales depozitării, utilizării sau manipulării neadecvate făcute de cumpărător.

6. Toxina poate fi inactivată cu ușurință prin prepararea uzuală a alimentelor (fierbere). Este suficientă expunerea la temperatura de 100°C timp de 10 minute.

7. Sporii sunt însă foarte rezistenți la caldură (necesitând pentru inactivare expunere la 120°C) ca în sterilizarea cu aburi sau în oalele cu presiune.

8. Botulismul transmis prin alimente debutează brusc, de obicei la 18-36 de ore după ingestia de toxine. Perioada de incubație poate varia între 4 ore și 8 zile.

a) Caracteristică este paralizia simetrică, descendentă, ce se manifestă prin diplopie (vedere dublă), disartrie (tulburări de vorbire) și/sau disfagie (dificultate la înghițit); apoi progreseaza, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzand gâtul, brațele, toracele și membrele inferioare și poate duce la insuficiență respiratorie și deces. Ptoza palpebrală (căderea pleoapelor) este frecventă și la jumatate din pacienți se observă pupile dilatate sau fixe.

b) Greața, vărsăturile și durerile abdominale pot aparea înainte sau după debutul paraliziei iar constipația și retenția de urină fac parte adesea din tabloul clinic.

c) Sunt frecvente simptome ca amețeala, vederea încetoșată, gura uscată și uneori durere și uscaciunea în gât. Pacienții sunt în general alerți și orientați, însă pot fi și somnolenți, agitați și anxiosi.

d) De obicei febra lipsește.

9. Nu temporizați prezentarea la spital atunci când la 18-36 de ore după consumul de alimente conservate în casă, insuficient preparate termic, apar semnele de paralizie simetrică progresivă descendentă, fără febră sau afectare senzorială.

10. Primul ajutor constă în depurarea toxinei și eventual suport vital de bază. Antitoxina reprezintă tratamentul de elecție.

.ATENTIE!!! Nu uitați să:

1. Aplicați tehnicile de conservare corectă a alimentelor în gospodarie. Ele au drept scop îndepărtarea tuturor bacteriilor, de exemplu prin prepararea termică în oala sub presiune la 120 grade Celsius cel puțin 30 de minute

2. Asigurați eliminarea eventualelor toxine: aruncați orice aliment conservat dacă recipientul este bombat și fierbeți minim 10 minute orice conservă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3555 secunde