ALERTĂ ÎN PIEȚELE ȘI MAGAZINELE DIN ROMÂNIA! FRUCTE DE IMPORT, CONTAMINATE CU PESTICIDE

3188
1
ALERTĂ ÎN PIEȚELE ȘI MAGAZINELE DIN ROMÂNIA! FRUCTE DE IMPORT, CONTAMINATE CU PESTICIDE - 5-1463566710.jpg

Articole de la același autor

Centralizările datelor furnizate de structurile de specialitate din cadrul Autorității arată că, între 5 și 11 mai, au fost înregistrate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise și nectarine, provenite din Turcia.
Este vorba despre o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depășire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantității de fructe, care a fost găsit în depozitul unității, în stare avansată de depreciere, a fost distrus.
În ceea ce privește nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depășire a limitei maxime admise pentru același fungicid.
În prezent, operatorul economic desfășoară operațiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.
Astfel, în perioada 5 — 11 mai, au fost controlate 346 de transporturi de legume și fructe provenite din țări terțe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidențiat depășiri ale limitei maxime admise (probele prelevate din lotul de caise și cel de nectarine menționate), restul probelor având rezultate conforme.
Verificările au fost realizate în posturile de inspecție la frontieră și în punctele finale de import și au vizat determinarea prezenței și a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele și legumele provenite din import.
Menționăm că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât și pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depășirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantități mari de produs contaminat.
De asemenea, precizăm că kresoxim-metyl este un fungicid utilizat pentru controlul rapănului(scab) și a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc.


Comentează știrea

cumparator
18 mai 2016
fructe-legume

legumele si fructele se spala foarte bine inainte de consum, la copii mici nu se dau prajituri, fripturi sau sarmale asa cum consuma un adult.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8394 secunde