Alertă la Constanța. Țânțarii continuă să facă noi victime

647
Alertă la Constanța. Țânțarii continuă să facă noi victime - atentieciupituri2-1535561893.jpg

Articole de la același autor

Bâz, bâzzzzz...Asta auzim în fiecare seară, pe la geamuri, afară, în parcuri și oriunde am merge. Chiar dacă reprezentanții autorităților locale au anunțat, săptămâna trecută, că vor pulveriza în toate cartierele soluții pentru a omorî țânțarii, se pare că micile insecte rezistă la orice. Seara, cel puțin, oamenii nu mai ies din casă până nu se dau pe corp cu tot felul de spray-uri ori creme care să-i protejeze de această invazie usturătoare a țânțarilor, dar se pare că tot în zadar.

Țânțarii rezistă la orice și continuă să facă noi și noi victime. Așa că, nu vă gândiți că dacă ne apropiem de sfârșitul verii, am scăpat de ei, pentru că nu este deloc așa. Ba dimpotrivă, situația este din ce în ce mai gravă. "Nepoțelul meu și-a făcut răni de la atâta scărpinat și ca să nu mai facă și alte pișcături, îl dau cu un gel, care sper să aibă efect, de data aceasta", ne-a declarat Maria S., o constănțeancă din cartierul Baba Novac.

Mai mult decât atât, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța au confirmat existența a cinci cazuri de infecții cu virusul West Nile în județul Constanța, boală transmisă prin înțepătura de țânțari, dintre care și un deces. De asemenea, s-a înregistrat și un caz probabil de îmbolnăvire prin infecția cu virusul West Nile. La acesta din urmă se așteaptă, însă, confirmarea diagnosticului.

Având în vedere existența unui risc major de îmbolnăvire cu acest virus, DSPJ face o serie de recomandări către populație.

În primul rând, evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni la fel. Nu ezitați să folosiți substanțe chimice repelante de țânțari și împiedicați pe cât posibil pătrunderea acestora în casă, montând pe la geamuri plase de protecție. Totodată, fiți atenți la desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei și îndepărtarea recipientelor de apă stătută și gunoiul menajer.

Partea proastă este că cei mai expuși sunt copiii, în general cei mici, care nu se pot apăra singuri. Acesta este și motivul pentru care medicii atrag atenția asupra igienei riguroase care trebuie respectată în astfel de cazuri.

"În primul rând, trebuie spălată zona, dezinfectată cu antiseptic, păstrată o bună igienă locală și corporală. Dacă fenomenele inflamatorii locale sunt importante (se umflă, apare roșeața sau supurează) părinții trebuie să se adreseze medicului de familie care va indica tratamentul adecvat, local sau general. Dacă medicul de familie consideră necesar, atunci va îndruma pacientul către medicul specialist", a declarat conf. univ. dr. Cristina Mihai, medic-șef secție Pediatrie.

Specialistul a precizat că scărpinatul duce, de asemenea, la suprainfectarea ciupiturii. Totodată, ciupiturile netratate sau unde nu sunt păstrate condițiile igienice corespunzătoare (intervine scărpinatul care duce la pătrunderea microbilor) pot determina infecții locale sau cu răsunet la distanță.

La rândul lor, reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța spun că această boală este foarte gravă, iar dacă își revin, pacienții rămân cu sechele. Așa că, aveți mare grijă cu țânțarii, pentru că vă pot îmbolnăvi foarte grav.

v v v

Infecția cu virusul West Nile este cauzată de un virus transmis de un țânțar care nu conduce în majoritatea cazurilor la simptome grave, dar care poate fi potențial letală. De obicei, persoanele contaminate nu prezintă niciun simptom sau doar simptome ușoare, precum febră și dureri de cap. În unele cazuri însă, se ajunge la inflamația măduvei spinării sau a creierului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5881 secunde