Alți bani reținuți pentru bătrânețe: pensia ocupațională

312
Guvernanții anunțau, la începutul anului, că printre prioritățile legislative ale lui 2011 se află și înființarea unui fond de pensii ocupaționale. Ieri, proiectul de lege privind pensiile ocupaționale a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii și se află în dezbatere publică până pe 27 februarie. "Este al treilea pilon al sistemului de pensii din țara noastră. Primul pilon este reprezentat de pensia universală, la care cotizăm cu toții, al doilea pilon este reprezentat de cotizația de 2% care se virează la pensiile așa zis private", au explicat reprezentanții Casei de Pensii Constanța. Scopul introducerii acestui tip de pensii vizează posibilitatea asigurării unui al treilea venit, la bătrânețe.
Conform proiectului de lege, un fond de pensii ocupaționale poate fi realizat de un angajator sau mai mulți, dar numai după consultarea angajaților, adică a beneficiarilor. Aceștia pot fi funcționari publici, polițiști, militari, agricultori etc. Fondul trebuie să aibă minim 100 de participanți, să se constituie printr-un contract de societate civilă și să fie administrat de o societate de asigurări autorizată de Casa de Pensii. Un aspect important subliniat în proiectul de lege este că fondul de pensii ocupaționale nu poate fi declarat falimentar.
Contribuția la acest fond poate fi de până la 15% din venitul salarial brut lunar, aceasta va fi reținută și virată de angajator. Beneficiarii pot primi pensie ocupațională dacă au împlinit 60 de ani și dacă au plătit contribuție minim șapte ani. Proiectul de lege poate fi consultat pe pagina web a ministerului, www.mmuncii.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Februarie 2011
Stire din Social : Morga, ce vis frumos!
Marţi, 08 Februarie 2011
Stire din Social : Pericol iminent
Pagina a fost generata in 3.0068 secunde