Concurs Amenzi la sânge pentru angajatorii și angajații la negru

812
Amenzi la sânge pentru angajatorii și angajații la negru - a850bae28e3f05903320af79fb71ceaf.jpg

Articole de la același autor

Începând cu 1 mai 2011, intră în vigoare noul Cod al Muncii. Modificările legislative sunt numeroase, o mare parte din ele reprezentând o premieră în legea românească. Angajatorii care vor plăti lucrătorii la negru vor trebui să scoată din buzunar sute de milioane de lei vechi și pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea. Nu le va fi ușor nici celor care acceptă să muncească fără forme legale, pentru prima dată în România introducându-se o amendă și pentru ei.
"Agenții economici trebuie să știe că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, sancțiunile pentru neregulile depistate de inspectorii de muncă vor fi foarte mari, mult mai mari decât cele prevăzute de actuala legislație", precizează Tiberiu Pleșu, director adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.
Astfel, potrivit normelor, persoanele care primesc lucrători fără forme legale de muncă vor fi sancționate cu amenzi de la 10.000 la 20.000 lei. Adiacent, s-a introdus sancțiune pentru persoanele care acceptă să lucreze la negru, între 500 și 1.000 lei.

Contract la purtător
În plus, agenții economici vor fi amendați cu 1.000 până la 2.000 lei dacă nu îi înmânează angajatului un exemplar al contractului de muncă.
"Este obligatoriu ca salariatul să aibă la punctul de lucru un exemplar al contractului său individual de muncă, astfel încât să poată să-l prezinte organelor de control, atunci când i se solicită", mai adaugă reprezentantul ITM.

3.000 de lei pentru refuzul demisiei
Potrivit noului Cod al Muncii, angajatorii care refuză înregistrarea demisiei lucrătorului vor fi sancționați cu amenzi între 1.500 și 3.000 lei. Aceeași amendă va fi aplicată și pentru cei care nu țin evidența muncii și nu realizează pontajul zilnic, care nu respectă plata muncii suplimentare, repaosul săptămânal al angajatului sau munca de noapte.

Închisoare pentru neacordarea salariului minim
Mai mult decât atât, noul Cod al Muncii prevede și sancțiuni penale pentru angajatorii care încalcă grav legea.
"Agenții economici depistați cu mai mult de cinci salariați fără contract individual de muncă vor fi pedepsiți cu unu până la doi ani de închisoare. Pentru neacordarea salariului minim stabilit de Guvern, pedeapsa este între șase luni și un an de închisoare, iar cei care angajează străini fără forme legale de ședere în România vor primi între unu și doi ani de închisoare. Astfel de prevederi nu existau în legislația anterioară și sunt menite să stopeze munca la negru", a mai precizat Tiberiu Pleșu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7257 secunde