X

Anunțul ANSVSA: Cum putem proteja animalele în cazul inundațiilor

235
Anunțul ANSVSA: Cum putem proteja animalele în cazul inundațiilor - oi-1727626534.jpg

Articole de la același autor

Mai multe măsuri de profilaxie generală şi specifică, ecarisare şi sănătate publică au fost transmise duminică, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), medicilor veterinari şi deţinătorilor de animale, pentru a preveni şi limita efectele inundaţiilor asupra sănătăţii şi bunăstării animalelor, potrivit AGERPRES.

„În orice intervenţie în cadrul unui dezastru non-epidemic, cum este cazul inundaţiilor, trebuie să se aibă în vedere identificarea zonelor care ar putea fi afectate şi mutarea animalelor în zone mai sigure. De asemenea, animalele nu trebuie să fie ţinute legate, toate animalele trebuie să fie dezlegate, astfel încât să se poată salva. Suplimentar, accesul în adăposturile animalelor sau padocuri trebuie să fie facil, astfel încât animalele să poată fi mutate uşor", se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Conform sursei citate, atunci când se planifică intervenţia pentru salvarea animalelor de fermă şi de companie din calea inundaţiilor trebuie avute în vedere unele etape, precum asigurarea unui adăpost pentru animalele salvate, furnizarea de apă şi furaje animalelor înfometate şi însetate şi furnizarea de tratament veterinar sau de mijloace de profilaxie pentru animalele bolnave sau cele cu risc ridicat de îmbolnăvire.

De asemenea, trebuie să se aibă în vedere eliminarea prin metode umane a animalelor care sunt în suferinţă şi pentru care nu se mai poate interveni terapeutic.

În cadrul etapelor de salvare şi transport al animalelor către zone sigure faţă de inundaţii, trebuie evitate, pe cât posibil, unele tipuri de manipulări ale animalelor: lovirea animalelor cu mâna sau cu piciorul, aplicarea unei presiuni într-o zonă sensibilă a corpului animalelor, care să le provoace durere sau suferinţă inutilă.

Totodată, trebuie să se aibă în vedere suspendarea animalelor prin mijloace mecanice, ridicarea sau târârea animalelor de cap, urechi, coarne, picioare, coadă sau blană, sau manipularea acestora într-un mod care le provoacă durere sau suferinţă inutilă, precum şi utilizarea vergelelor sau a altor instrumente ascuţite.

În cazul în care animalele sunt mutate într-un adăpost provizoriu, acestea trebuie inspectate cel puţin o dată pe zi pentru a identifica eventualele morbidităţi şi mortalităţi. Adăposturile de urgenţă sau alte structuri improvizate, destinate să adăpostească temporar animalele salvate din calea inundaţiilor, trebuie să respecte un minim de condiţii de siguranţă pentru animale şi să asigure protecţia acestora.

ANSVSA recomandă tuturor proprietarilor de animale să coopereze cu medicii veterinari pentru efectuarea acţiunilor sanitare veterinare necesare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6967 secunde