Apă de băut de calitate superioară și condiții moderne de colectare a apelor uzate, la Hârșova

302
2
• RAJA a inaugurat o nouă stație de epurare, realizată cu fonduri europene 


Rând pe rând, cu ajutorul fondurilor europene, societatea RAJA a modernizat aproape toate stațiile de epurare din județul Constanța. Săptămâna aceasta, a fost dată în folosință noua stație de la Hârșova, o investiție de peste 5,4 milioane de euro. 


Proiectul, intitulat "Extindere și reabilitare aducțiune, extindere aducțiune, extindere rețea canalizare și trei stații de pompare noi ape uzate - localitatea Hârșova", a cuprins două etape. Lucrările au constat în reabilitarea conductei de aducțiune apă, pe o lungime de 1,65 km, extinderea conductei de aducțiune apă, pe o lungime de 1,089 km, extinderea rețelei de canalizare, pe o lungime de 3,021 km, precum și extinderea a șase puțuri. De asemenea, a fost realizată o stație de epurare nouă, inclusiv treapta terțiară, care va deservi peste 12.750 de locuitori din zonă. 


"Până la finalizarea și punerea în funcțiune a stației de epurare noi, orașul Hârșova nu dispunea de o stație de epurare, sistemul de canalizare existent fiind dirijat prin trei guri de vărsare către fluviul Dunărea. Stația nouă de epurare are o treaptă de epurare mecanică, o treaptă de epurare biologică și terțiară și o treaptă de tratare a nămolului rezultat în urma procesului de epurare. Acestea asigură separarea și îndepărtarea elementelor impurificatoare conținute în apele uzate, aducându-le în limitele admise pentru a fi descărcate în Canalul Dunăre - Marea Neagră", a explicat directorul general al RAJA, Felix Stroe. 


Schema de epurare aleasă, cu teh-nologie clasică, corespunde debitelor caracteristice de ape uzate și concentrațiilor indicatorilor de poluare și urmărește reținerea materiilor în suspensie, a substanțelor flotante, eliminarea substanțelor or-ganice biodegradabile, nitrificarea, denitrificarea și stabilizarea anaerobă a nămolului. 


"Pe timpul derulării contractelor, au fost întâmpinate mai multe obstacole și anume: complexitatea lucrărilor din cauza terenului în pantă, vestigiile arheologice descoperite, a rețelelor electrice existente și devierea lor, dispunerea geografică din apropierea fluviul Dunărea, solul nisipos, nivelul pânzei freatice ridicate, lucrări executate pe drumuri județene și naționale și subtraversarea acestora etc", a adăugat directorul RAJA. 


În cele din urmă, au fost depășite toate obstacolele întâlnite și, astăzi, localitatea Hârșova beneficiază de o apă de calitate superioară, condiții moderne de colec-tare a apelor uzate și costuri de exploa-tare reduse. De asemenea, lucrările SCADA executate la stația de epurare și la puțurile forate permit urmărirea eficientă, exploatarea la parametrii optimi ai obiectivelor cu un număr restrâns de personal. 


Comentează știrea

Carmen
4 iunie 2016
Noutate absoluta, doar acum!

Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Vlad
5 iunie 2016
cum ne impiedicam mereu de trecut....

Interesant ce spune directorul Raja. A intampinat obstacole multe in calea realizarii innvestitiei: teren in panta sau vestigii arheologice....Asta cu vestigiile este tare. Am mai auzit pe unii care tot se vaitau ca pete tot sunt vestigii istorice care ii impiedica. Chiar la un moment dat, un primar de Harsova a spus,, nu ne impiedicam de trecut ca sa ne cladim viitotorul,,. Este straine aceasta opinie. Cel putin de la nivelul conducerii RAJA....si de la un ....director! Noi credeam ca cei care sunt promovati in functii de conducere mai stiu si ei cate ceva, au discernamant, sunt oameni cu solida pregatire si cu morala impecabila. Ca sa declari ca un sit arheologic te impiedica in construirea unui obiectiv este deja prea mult. Este chiar o viziune deplasata.Inseamna ca acest om face parte din categoria celor pentru care istoria poate fi fara jena strivita de cupa excavatorului de dragul unei investitii. Chiar asa! In definitiv la ce ne mai trebuie istorie? De ce trebuie sa stim ce au facut cei trecut daca oricum nu invatam nimic din experienta lor, din greselile lor? In definitiv numai prezentul conteaza. Adica numai noi! Nu ne mai trebuie respect pentru nimic. Nici pentru mostenirea lasata de strabuni, nici pentru eroi, nici macar pentru osemintele parintilor. Cam asta se intelege din ce a spus raspicat si cu degetul sus distinsul Director! Poate asa se vede lumea de la inaltimea la care traieste. Din nefericire sunt tot mai multi care traiesc prea sus. Din ce in ce mai multi rupti si de realitatea noastra, a celor care privim neputinciosi robinetul care lasa inca loc risipei. Traind fara umilinta, neputand da adevarata masura a lucrurilor prezente dar mai ales a celor trecute, de cele mai multe ori vorbim fara sa gandim. ...si facem lucrurile fara judecata. Acum ca sa stie si dl. Director despre ce a vorbit, daca cei implicati in proiect ar fi avut intelepciunea minima, terenul nu ar fi fost in panta, arheologia si un nefericit stalp de lumina nu ar fi fost obstacole atat de grele in construirea statiei de epurare......

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4534 secunde