Aparatură modernă la spitalul județean. "Constanța a început să conteze pe harta țării"

1791

Articole de la același autor

În sfârșit, bolnavii din județul Constanța pot beneficia de investigații endoscopice digestive la standarde internaționale. Toate acestea sunt posibile în urma unei investiții în valoare de peste 8,5 milioane de lei, din care contribuția Ministerului Sănătății este de 7,6 lei și cea a Consiliului Județean Constanța (CJC), de 854.510 lei. 


Noile echipamente au fost achiziționate în urmă cu aproximativ o lună și au intrat în dotarea cabinetelor de Endoscopie Intervențională și a Laboratorului de Explorări Funcționale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU). Desigur, și spațiile în care acestea au fost amplasate au fost modernizate, de data aceasta, din fondurile proprii ale unității sanitare.

Aparatura este cea mai nouă în domeniu și permite realizarea de investigații endoscopice digestive de mare precizie, (unele dintre ele, până acum, nu se efectuau în nicio unitate medicală din Constanța), diagnostic mai rapid, sigur și de tratament modern.


Mai mult decât atât, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pot fi efectuate acum și ecoendoscopii, investigațiile fiind posibile datorită aparatului de ultrasonografie Arrieta V70. 


"Acesta permite realizarea unei game complexe de investigații, cum ar fi elastografia (măsurarea elasticității țesuturilor), ecografia cu substanță de contrast, efectuarea de puncții eco-ghidate etc. Dintre noile dotări fac parte și două turnuri pentru video-endoscopie cu multiple dotări, 18 tuburi speciale pentru endoscopii, trei dulapuri pentru depozitarea în mediu controlat a endoscoapelor care asigură condiții de sterilizare perfectă, o mașină de spălat endoscoape și multe altele", a declarat managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa.

Toți pacienții asigurați vor putea beneficia de investigații gratuite



Precizăm că de investigații cu noile echipamente vor beneficia gratuit toți pacienții asigurați, fie că sunt internați în spital, fie că se programează în baza unui bilet de trimitere. În acest fel, s-a redus considerabil și lista de așteptare pentru aceste investigații. 


Prezent la inaugurarea cabinetelor, președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, a declarat că, în acest fel, pacienții nu vor mai fi nevoiți să meargă la București sau la cabinetele private pentru investigații. Astfel, a precizat el, județul Constanța a început "să conteze pe harta țării". Drept urmare, de luna aceasta, SCJU beneficiază de cea mai performantă aparatură din țară.

La rândul său, dr. Eugen Dumitru, coordonatorul compartimentului de Gastroenterologie a declarat următoarele: "Este foarte mare frustrarea unui medic specialist, care știe să facă lucruri pe care le-a învățat și pe care nu poate să le practice din lipsă de aparatură sau din cauza aparaturii prea vechi. Din fericire, acum, județul Constanța are aparatură, ar mai avea nevoie doar de mai multe spații. În 2018, spre exemplu, funcționam cu patru tuburi de endoscopie, acum avem 18 în plus, noi. Unele tehnici le făceam și înainte, cum ar fi endoscopia digestivă, acum o facem cu aparatură cu o rezoluție înaltă. Dintre tehnicile noi pe care le vom practica putem aminti și ecoendoscopia. Acestea sunt tehnici care în România, se fac în centrele mari universitare, dar care nu se făceau și la noi", a explicat specialistul.


Pentru a mări numărul de locuri pentru bolnavii cu afecțiuni în sfera gastroenterologie, CJC reabilitează o clădire care a fost până acum în conservare. Aceasta se referă la spațiul unde, pe vremuri, funcționau secțiile de Oftalmologie și zona de Balneofizioterapie. Acolo, anul viitor va apărea, probabil, o secție Medicală 3, a precizat managerul SCJU.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2165 secunde