Apele umflate ale Dunării au inundat curțile și grădinile de pe malurile fluviului

413
Apele umflate ale Dunării au inundat curțile și grădinile de pe malurile fluviului - 80f7ed32a1d3ccc208b1d2c77d0ea9f4.jpg
Deși Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor a retras codul galben de inundații pe Dunăre, apele fluviului depășesc în continuare cotele de inundații, amenințând zonele agricole și gospodăriile din apropierea sa.
O serie de măsuri au fost luate deja, iar Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral monitorizează în permanență impactul creșterilor apelor asupra construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton, "în cursul zilei de vineri, 2 iulie, fluviul Dunărea a înregistrat la intrarea în țară un debit maxim de 13.100 de metri cubi pe secundă, debit maxim, care va scădea începând cu zilele următoare". Pe sectorul administrat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Dunărea înregistrează niveluri corespunzătoare fazei a treia de apărare, zonă îndiguită, echivalent cu depășirea cotelor de pericol. Există o gardă de siguranță la dig de aproximativ un metru. "Digurile sunt ținute sub observație și echipele Apelor Române au executat o serie de intervenții la diguri pentru menținerea infiltrațiilor și protejarea digurilor împotriva valurilor, prin copertarea cu materiale geotextil și folie absorbantă. De asemenea, digul de la Topalu a fost deversat", a mai precizat Cătălin Anton.

Se lucrează la înălțarea digurilor
La digul de la Ciobanu-Gârliciu s-a intervenit cu 20 de oameni din Serviciul de voluntari al Primăriei Gârliciu și cu un buldoexcavator pentru diminuarea fenomenului de infiltrații. În plus, au fost pregătiți 250 de saci cu pământ, pentru intervenție.
La digul Stație de pompare – desecare Rasova, s-a acționat pentru supraînălțarea digului cu un efectiv de 15 oameni de la Primăria Rasova și 10 oameni de la Primăria Aliman. Au fost folosite trei tractoare cu remorcă și un buldoexcavator. Acțiunea este sprijinită de ANIF R.A., Sucursala Teritorială Dobrogea, și este coordonată de ABADL.
La digul Dunărea s-a acționat cu un efectiv de 10 oameni de la Primăria Seimeni, pe o porțiune de 30 de metri liniari, pentru execuția unui gard de fascine cu 60 de pari și 150 de saci de pământ, utilizându-se și un buldoexcavator.

Străzi și curți inundate la Cernavodă și Hârșova
În Cernavodă, în urma creșterii debitului Dunării și a depășirii cotelor de inundații, se intervine cu patru motopompe, din care trei submersibile, în zona canalului dalat, de pe strada Dacia, cu două motopompe în zona pieței Faleza și cu două motopompe pe str. Dumbrava. Pe strada Canalului, unde locu-iesc opt familii, s-a împrejmuit un spațiu cu saci cu pământ și nisip pentru a fi colectată apa din infiltrații și pompată ulterior cu vidanja.
În Hârșova se evacuează, în continuu, apa de pe strada Prospectul Dunării și zona Port. Se acționează cu trei motopompe, un tractor cu remorcă, o autobasculantă, o autovidanjă, un buldoexcavator și un efectiv de 10 oameni. Deja s-au distribuit 210 saci cu pământ în vederea protejării locuințelor în pericol de inundare. Potrivit primarului localității, Tudor Nădrag, până în prezent au fost afectate 14 curți și grădini, iar în cursul zilei de vineri, Prefectura Constanța a suplimentat cu 1.000 numărul sacilor cu nisip pentru protejarea caselor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0503 secunde