Asistenții medicali pun halatele-n cui. Salariile din Sănătate sunt "cârpeli"

320
2
Asistenții medicali pun halatele-n cui. Salariile din Sănătate  sunt

Articole de la același autor

Din cauza condițiilor salariale precare, asistenții medicali se pregătesc de grevă. Ei acuză faptul că salariile mici nu le permit un trai decent, singura șansă pentru ei fiind plecarea peste hotare.

Tot mai multe cadre medicale constănțene preferă să lucreze în străinătate și renunță la locurile de muncă pe care le au aici. Motivul? Salariile nemotivante și faptul că nu vor avea ce pune pe masă a doua zi i-a împins pe foarte mulți să ia această decizie, chiar dacă acest lucru înseamnă că sunt departe de casă și familie. Spre exemplu, asistentele care au părăsit siste-mul și își desfășoară acum activi-tatea peste hotare câștigă acolo minim 1.700 de euro, sumă pe care în țară ar fi putut-o câștiga în câteva luni.

"Din păcate, majorările de salariu care ne-au fost acordate în ultimii ani nu sunt altceva decât niște cârpeli. Cu banii primiți de la stat nu se poate face mare lucru", ne-a declarat președintele Siampa Sanitas Constanța, Nicolae Manea.

Tocmai de aceea, sindicaliștii solicită forurilor superioare creșterea salariilor asistenților medicali, pentru a-și putea astfel asigura măcar un trai decent. În acest sens, Sindicatul Sanitas Constanța are o propunere de reparare a discriminărilor produse de OUG 20, asta până la elaborarea unei noi legi a salarizării. "După multe calcule și discuții, am ajuns la o variantă care, credem noi, poate fi susținută și în Parlament. Este vorba despre diferențele evidente de salarizate între spitalele neclinice și cele clinice de 15%, care nu ni se par corecte", a mai spus Manea.

Asistenții din spitalele neclinice din județ susțin că există discrepanțe foarte mari în sistem. "Nu mi se pare corect ca ceilalți colegi de breaslă să ia cu 50% mai mulți bani ca noi", ne-a declarat un asistent medical. Sindicaliștii consideră că statul ar trebui să-i bage mai mult în seamă, mai ales că Sănătatea este un sector care se presupune că reprezintă o prioritate națională. Tot din cauza lipsei acute a banilor, Federația Sanitas a declanșat deja conflictul colectiv de muncă la nivelul sectorului. Astfel, pe data de 12 octombrie este programată o grevă japoneză prin purtarea de banderole a asistenților, pe 19 octombrie grevă de avertisment între orele 8.00 și 10.00, prin asigurarea unei treimi din activitate, adică urgențele, iar pe 31 octombrie s-a stabilit greva generală, în care se va sista activitatea în spitale și nu se vor asigura decât urgențele, pentru cazurile grave care vor apărea și pentru a nu pune în pericol sănătatea cetățenilor. 

Comentează știrea

unu'
8 octombrie 2016
bugetarii...

cei din sanatate NU traiesc din salar, care oricum e mare! asistente medicale la spitalul judetean ajung si la 4000 lei lunar , nu este salar mic, mai ales ca spaga zilnica dubleaza salariul ! vrem sa vedem asistente/doctori arestati si condamnati pt spaga ! nemernici fara inima !

Diana
9 octombrie 2016
Bugetarii!!

De de in țara asta se vorbește numai de bugetari? De sistemul privat cine se interesează???? Dacă nu le convine in sistemul bugetar, de ce nu se duc in sistemul privat????

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0381 secunde