ATENȚIE! Risc însemnat de producere a avalanșelor în masivele Făgăraș și Bucegi

81
ATENȚIE! Risc însemnat de producere a avalanșelor în masivele Făgăraș și Bucegi - avalansa91953600-1512110457.jpg

Articole recomandate

Meteorologii anunță că riscul producerii avalanșelor în masivele Făgăraș și Bucegi, la peste 1.600 de metri altitudine, este însemnat, din cauza stratului nou de zăpadă care nu are aderență la straturile mai vechi. La Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, stratul de zăpadă depășește 110 centimetri și continuă să ningă, fiind prognozate precipitații care pot depăși 15 litri pe metru pătrat.

Riscul producerii avalanșelor în Munții Făgăraș și Munții Bucegi, la peste 1.600 de metri altitudine, este de trei pe o scară de la unu la cinci, reprezentând "riisc însemnat", potrivit meteorologilor.

"Îndeosebi pe ramura sudică a masivelor Făgăraș și Bucegi se vor depune circa 15 centimetri de zăpadă proaspătă. Va avea rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale și cu stratul depus zilele trecute care măsoară aproximativ 20-25 de centimetri. În profunzime, stratul este relativ consolidat. Pe văi și în zonele adăpostite sunt formate depozite mai însemnate de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate, chiar și la supraîncărcări slabe, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat, în funcție de condițiile locale, chiar mari, prin dislocuirea straturilor mai vechi", anunță meteorologii.

Potrivit acestora, stratul de zăpadă măsoară 111 centimetri la Bâlea Lac, 30 la Fundata și Predeal și 35 la Sinaia. În zonele vizate, cerul va fi mai mult noros și pe arii extinse se vor semnala precipitații mixte la altitudini mai joase și predominant sub formă de ninsoare lapeste 1.800 de metri. Local, cantitățile de apă vor fi însemnate, mai ales pe ramura sudică a masivelor Făgăraș și Bucegi unde se pot cumula peste 15 l/mp.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9752 secunde