Tibi Ușeriu, despre TRAGEDIA DIN RETEZAT: "La nivelul 5, 100% mori. La noi nu se respectă niciodată"

421
Tibi Ușeriu, despre TRAGEDIA DIN RETEZAT:

Articole recomandate

Munții sunt imprevizibili, mai ales pe timp de iarnă. Deși aveau experiență și erau bine echipați, avalanșa produsă în Retezat i-a ucis pe copiii de aur ai alpinismului, Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, de 13 și 14 ani, scrie realitatea.net


Deși salvamontul a anunțat că sâmbătă e risc mare de avalanșă, tatăl Getei, alpinistul Ovidiu Popescu, organizatorul excursiei, a decis continuarea traseului.

Tiberiu Ușeriu, alergător de anduranță și un ultramaratonist român, atrage atenția că inconștiența ucide, iar din această tragică experiență trebuie să învățăm că "și nouă ni se poate întâmpla".

"La noi nu se respectă niciodată avertizările, toți cred că nouă nu ni se întâmplă, că putem gestiona situația. (...) Cred că responsabilitatea revine în întregime celui care a organizat expediția. Cred că a fost avertizare de gradul cinci, deja de la gradul trei e pericolul mare să te aventurezi. Gradul cinci înseamnă aproape că 100% mori. (...) Eu cred că deja se trece la inconștiență", a declarant sportivul Tibi Ușeriu, citat de realitatea.net

În paralel, un alt grup, de 51 de persoane, făcea o drumeție în aceeași zonă. La un moment dat, cele două grupuri de turiști s-au întâlnit pe traseul către creastă.

"Au luat-o pe traseul acela, era zonă de avalanșă clar și evenimentul s-a produs", a povestit un bărbat care a alertat autoritățile, membru al grupului de 51 de turiși.

Potrivit anchetei, copiii au murit ca urmare a faptului că s-au lovit de stânci și nu purtau cască.

Dor Geta Popescu, unul dintre cei doi copii decedați, deținea opt recorduri mondiale de vârstă. Tatăl ei îi era mentor, însoțind-o adeseori pe traseele montane. Șeful Salvamont Zărnești, Ioan Pivodă, a declarat corespondentului Mediafax că nu a apreciat niciodată faptul că Ovidiu Popescu, își supunea fetele, Dor Geta și Crina Coco Popescu, unor riscuri prea mari pentru niște copii doar de dragul performanței.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3973 secunde