Atenție, se întoarce iarna!

971
Atenție, se întoarce iarna! - iarnazapadatraficingreunat3-1359046621.jpg
Iarna se întoarce în forță, la Constanța. După mai bine de o săptămână de primăvară de ianuarie, meteorologii ne aduc vești proaste, cu cod galben de viscol și ninsori abundente. Ne așteaptă un sfârșit de săptămână geros și cu multă zăpadă. 


Avertizările meteo se țin lanț pentru județul Constanța. După o noapte furtunoasă, astăzi de dimineață, la ora 8,00, va intra în vigoare un nou cod galben pentru toată zona de est a țării, cuprinzând 22 de județe. Potrivit prognozei, pe parcursul întregii zile de astăzi va ninge viscolit în Moldova, centrul și estul Munteniei, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali. În Delta Dunării și pe litoral, în primele ore vor mai fi precipitații mixte și izolat polei. Viteza vântului la rafală va depăși 60 - 70 de km pe oră, îndeosebi în restul țării.

De asemenea, începând din noaptea de vineri spre sâmbătă și duminică, temporar vor mai fi ninsori și intensificări ale vântului, cu deosebire în sud-estul terito-riului. Codul galben expiră diseară, la ora 20,00, dar nu este exclus să fie prelungit și pentru sâmbătă și chiar duminică. Vântul puternic va persista și va continua să ningă atât la Constanța, cât și în restul județului. Mai mult decât atât, temperaturile vor coborî semnificativ și de duminică până spre sfârșitul săptămânii viitoare nu vom avea decât valori negative, atât noaptea, cât și ziua. Din fericire, precipitațiile se vor opri duminică, așa că nu va fi risc de polei.

Nu fiți cutezători și temerari!

Autoritățile locale au anunțat deja că s-au mobilizat și au convocat co-mandamentele de iarnă. Inspectoratul pentru Situații de Urgență recomandă populației să nu se deplaseze decât dacă este absolut necesar. Iată câteva din sfaturile ISU către constănțeni:

r Fiți pregătiți pentru a rezista acasă - pregătiți rezervă de alimente, apă, combustibil și asigu-rați-vă mijloace diferite pentru încălzit și preparat hrana.

r Pregătiți mijloacele de iluminat independente de rețeaua electrică;

r Păstrați la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii;

r Dacă este necesar să plecați, luați-vă articole de îmbrăcăminte groasă, căciulă, mănuși;

r Călătoriți numai ziua și folosiți șoselele principale;

r Interesați-vă de starea dru-murilor;

r Nu fiți cutezători și temerari: opriți, întoarceți-vă sau cereți ajutor;

r Dacă plecați cu mașina, asigurați-vă că este echipată cu lanțuri pentru zăpadă, lopată, cablul de remorcare, că are suficient combustibil și asigurați-vă că știe cineva pe ce rută vă deplasați;

r Dacă rămâneți blocat în trafic, încercați să scoateți autovehiculul de pe partea carosabilă pentru a facilita intervenția mijloacelor de deszăpezire;

r Dacă mijlocul de transport se strică, nu intrați în panică. Păstrați-vă calmul, apelați numărul unic de urgență 112, aprindeți luminițe și așteptați ajutorul echipelor de intervenție;

r Nu părăsiți mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece vă puteți rătăci;

r În localități, nu parcați autovehiculele pe străzi. Încercați, pe cât posibil, să le scoateți de pe partea carosabilă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3055 secunde