ATENȚIE! Vinuri falsificate din Bulgaria, pe piața din România

167
ATENȚIE! Vinuri falsificate din Bulgaria, pe piața din România - vin-1523356226.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale a inițiat acțiuni de verificare a calității și conformității tuturor vinurilor existente pe piață. În urma controalelor au fost depistate în depozitele unor distribuitori din județele Buzău, Galați și Neamț unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri.


Pentru identificarea unor eventuale  fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenței apei exogene, respectiv a prezenței alcoolului etilic de altă natură decât cel obținut prin fermentarea naturală a strugurilor. Probele au fost analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie și Fizica Ionilor din cadrul Institutului Național  de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj Napoca.


Rezultatele au confirmat prezența apei exogene și a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentația mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracțiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei și vinului 164/2015.
În urma acestor neconformități depistate, au fost retrași de la comercializare aproape 30 de mii de litri de vin falsificat, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 80.000 lei, a fost sesizată Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislației fiscale, dar și Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR,  în vederea efectuării cercetărilor de specialitate. 


În baza protocolului de cooperare și a Planului  comun  de acțiune între MADR și ANAF pentru verificarea legalității desfășurării activităților de producție și comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria. 


"Piața vinurilor din România este recunoscută ca o piață care oferă consumatorilor produse de foarte bună calitate și diversitate, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are obligația de a proteja acuratețea și prestigiul vinurilor românești", precizează reprezentanții MADR.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9792 secunde