Aţi avut Covid și v-ați vindecat? Ce spun medicii despre vaccinare

1512

Articole de la același autor

România continuă să primească vaccinuri anti-Covid-19. Deja, săptămâna aceasta, ţara noastră a intrat în posesia unei noi tranşe, de 150.000 de seruri de la „Pfizer”. În cursul zilei de miercuri, este posibil să sosească şi primele doze din vaccinul american „Moderna” în România.

Vaccinurile au început să vină, populaţia a început să fie imunizată. Sunt persoane care au trecut, însă, deja prin această experienţă neplăcută, numită Covid-19, care se întreabă dacă se pot imuniza sau nu în aceste condiţii.

Conform specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, în studiile clinice, vaccinul a fost administrat şi unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 şi nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o creştere a nivelului de răspuns imun. „Vaccinarea este disponibilă, pe baza consimţământului, indiferent dacă a existat sau nu infectarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Tudorel Ene.

Legat de vaccinarea anti- Covid, directorul Spitalului CF Port, dr. Iuliana Botezatu a precizat că, atâta vreme cât persoana respectivă are o determinare exactă a cantităţii de anticorpi IGG, în dinamică şi se observă clar, într-un interval cuprins de 60-90 zile, că acel titru este în scădere, este limpede că în curând este nevoie de vaccinare, pentru a se asigura un titru protector. „Înainte de toate, trebuie făcută determinarea IGG de anticorpi, pentru a se şti exact care este situaţia”.

La rândul său, dr. Eugenia Muja de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a afirmat că, în mod normal, după Covid se recomandă să se aştepte minim o lună.

Aşadar, dragi constănţeni, dacă aţi avut coronavirus, medicii spun că cel mai bine ar fi să nu vă grăbiţi să vă inoculaţi imediat vaccinul, ci să mai aşteptaţi puţin. În ceea ce priveşte imunizarea propriu-zisă, se spune că nu ar exista diferenţe semnificative între cele două vaccinuri, ambele fiind eficiente în tratarea noului coronavirus.

Menţionăm că cea de-a doua etapă este programată să înceapă vineri, 15 ianuarie, începând cu cei care se află în centre medico-sociale, împreună cu angajaţii din aceste centre. Apoi, vor urma persoanele care suferă de boli cronice şi vârstnicii de peste 65 de ani. În sensul vaccinării împotriva Covid-19, în categoria boli cronice, se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune. Acestora li se adaugă imunodepresiile severe, pacienții transplantați și cei care urmează terapii biologice sau terapie de HIV. În ultima fază a celei de-a doua etape vor fi vaccinaţi angajaţii din domeniile esenţiale. Dacă vă vaccinaţi împotriva Covid-19 şi vă îmbolnăviţi la scurt timp, posibilitatea de apariţie a unor forme severe scade foarte mult, susţin medicii. În plus, dacă apucaţi să completaţi schema şi să primiţi ambele doze, sunteţi protejaţi în proporţie de 100% împotriva formelor severe de Covid-19.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4126 secunde