A fost eradicată gripa sezonieră? La Constanţa nu a fost raportat nici măcar un caz!

1753
A fost eradicată gripa sezonieră? La Constanţa nu a fost raportat nici măcar un caz! - gripa-1610129706.jpg

Articole de la același autor

Dacă în anii trecuţi, în această perioadă erau înregistrate sute de cazuri de gripă sezonieră, la începutul lui 2021, se pare că aceasta ar fi fost eradicată. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că, în ultima săptămână, au luat în evidenţă numai 15 cazuri de gripă sezonieră, faţă de aproape 500 în săptămâna similară a sezonului trecut.

Potrivit statisticilor întocmite la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 24.187, cu 39% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (39.657) şi cu 12.4% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (27.633). Mai mult decât atât, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal. Referitor la această problemă de sănătate, am discutat cu vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis”, dr. Laura Condur, care ne-a declarat că măştile pe care le purtăm pentru a ne feri de noul coronavirus ne protejează acum şi de gripa sezonieră. Acesta ar fi motivul pentru care medicii nu mai raportează gripa.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, Tudorel Ene, a precizat că, având în vedere măsurile de protecţie privind răspândirea virusului Covid-19 şi a numărului mare de imunizări cu vaccinul antigripal, în judeţul Constanţa nu au fost raportate cazuri de gripă.

Totuşi, pentru a evita îmbolnăvirea, populaţia încă îşi poate face vaccinul antigripal. Dr. Condur afirmă că imunizarea nu este tardivă, dacă ţinem cont că sezonul gripei este undeva în februarie - martie.

Între timp, medicii recomandă populaţiei să aplice cu rigurozitate recomandările specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal. În primul rând, oamenii trebuie să consulte medicul de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare. Apoi, se va trece la izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei. În plus, bolnavii au obligaţia de a folosi batiste de unică utilizare şi mai ales să se spele cât mai des pe mâini, în vederea reducerii răspândirii virusului.

În acelaşi timp, este necesară creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C, aerisirea încăperilor, adoptarea unui stil vestimentar potrivit sezonului.

Spre exemplu, fructele, cum ar fi citricele, dar şi legumele proaspete reprezintă cele mai potrivite surse de vitamina C. Bineînţeles, există şi o serie de produse naturiste care măresc aportul de vitamina C, produse pe care le puteţi găsi foarte uşor în magazinele de profil. Apoi, ceaiul fierbinte, cu lămâie şi miere, în această perioadă, vă aduce multiple beneficii. Ca urmare, dacă observaţi că aveţi febră de 39 - 40 grade Celsius, frisoane, cefalee, dureri musculare, astenie fizică, roşu în gât, tuse, greţuri, mergeţi urgent la spital. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8502 secunde