Când vine vaccinul anti-COVID-19, la Constanţa. Pregătiri pentru imunizarea populaţiei

2334

Articole de la același autor

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa va primi, în zilele următoare, prima tranşă de vaccinuri anti-COVID-19, care vor fi administrate personalului medical. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului a stabilit, săptămâna aceasta, centrele unde se vor putea vaccina persoanele care solicită acest lucru.

Autorităţile judeţene şi cele naţionale se organizează pentru demararea, cât mai repede, a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. În cursul acestei săptămâni, a fost aprobată Strategia de vaccinare, care reglementează modul de autorizare, organizare şi funcţionare a centrelor de vaccinare din întreaga ţară, unde va fi asigurată imunizarea populaţiei la virusul SARS-SoV-2.



De asemenea, au fost operaţionalizate depozitul central şi cele din teritoriu, unde vor fi stocate dozele, înainte de a fi distribuite în centrele de vaccinare. Unul dintre aceste depozite a fost stabilit la Constanţa, însă Direcţia de Sănătate Publică nu a anunţat încă locaţia. De asemenea, instituţia a desemnat 35 de centre de vaccinare la nivelul judeţului, dintre care 17 sunt în municipiul Constanţa. Lista locaţiilor va fi publicată în perioada următoare.


Potrivit ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, primele doze de vaccin vor sosi în ţară chiar săptămâna viitoare, între 26 şi 31 decembrie, iar o parte dintre acestea vor ajunge la Constanţa, la Spitalul de Boli Infecţioase. Este vorba despre 10.000 de vaccinuri în total, destinate medicilor şi asistenţilor medicali din unităţile medicale care tratează pacienţi cu COVID-19. De asemenea, în luna ianuarie, România va primi în jur de 600.000 de doze de vaccin. „Vom primi eşalonat doze în fiecare lună, începând cu luna ianuarie, 600.000 de doze pentru 300.000 de persoane şi vom începe cu personalul medical din unităţile clinice publice şi private. În general, la fel va fi şi a doua lună, noi sperăm spre un milion şi atunci să putem merge şi spre celelalte categorii, urmând ca populaţia generală să intre din martie – aprilie pentru aceste vaccinări, ajungând până în luna iunie. În primele trei luni intră personalul medical, cei instituţionalizaţi, grupele de risc şi cei care asigură funcţionalitatea societăţii. Apoi vor intra ceilalţi. Acest vaccin poate sta pe urmă cinci zile la temperatură de 2 – 8 grade Celsius, când va putea fi vaccinat. Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin”, a precizat Nelu Tătaru.


Vaccinarea nu este obligatorie



Ministrul Sănătăţii a subliniat că vaccinarea nu este obligatorie, ci voluntară şi se va efectua gratuit. „Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere a unui virus ca la cel care nu este vaccinat. Ajungem la acea imunizare în care 60 – 70% din populaţie prezintă anticorpi, precum şi o apărare celulară şi nu vom avea acelaşi număr de boli exprimate clinic sau acelaşi număr de decese”, explică ministrul.


Potrivit acestuia, în fiecare centru de vaccinare va fi amenajat un spaţiu unde persoana căreia i se face injecţia să poată rămâne pentru o perioadă de 15 minute, pentru a fi observată şi evaluată pentru o eventuală simptomatologie imediată. În plus, chiar şi persoanele care au fost deja infectate pot fi vaccinate, cu condiţia să nu mai fie bolnave în momentul imunizării.
„Dacă nu au în acel moment boala, se pot vaccina. În acest moment, vaccinarea se face şi la cei care au avut şi la cei care nu au avut boala, dar nu la cei care trec prin boală în prezent. Sunt medici care vor fi arondaţi acestor centre de vaccinare. În general, la evaluările pe care le-am făcut, peste 1.500 de medici vor fi în aceste centre de vaccinare”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4021 secunde