Vaccinarea anti-Covid, posibile reacţii alergice. Ce spun specialiştii

992
Vaccinarea anti-Covid, posibile reacţii alergice. Ce spun specialiştii - precizari-1608236161.jpg

Articole de la același autor

În contextul în care campania de vaccinare urmează să înceapă la nivel european, inclusiv în România, specialiștii în sănătate publică fac mai multe precizări cu privire la posibilele reacții alergice care pot să apară imediat după imunizare.



Astfel, Statele din UE vor demara vaccinarea populației imediat după Crăciun, după ce Agenția Națională a Medicamentului va aproba vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech.


Demararea campaniei de vaccinare a populației din Marea Britanie cu noul vaccin BioNTech-Pfizer a fost marcată de raportarea a două reacţii adverse de tip anafilactic, care au necesitat monitorizare medicală. Acest eveniment a stârnit un val de îngrijorare cu privire la posibilitatea apariției reacțiilor alergice, pentru care s-au adus câteva clarificări, precizează portalul oficial al Guvernului României, vaccinare-covid.gov.ro.


Drept urmare, Agenţia americană FDA (The Food and Drug Administration) a formulat recomandări pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19. Experții consideră că vaccinul poate fi administrat în siguranță chiar și pacienților cu istoric de alergii dar ar trebui evitat în cazul celor care au avut în antecedente reacții alergice severe la substanțe ce intră în compoziția vaccinului.


Așadar, reacțiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent și sunt reacții adverse care, deși sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare și nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează. Doar două persoane din zecile de mii cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer-BioNTech în Marea Britanie au avut o astfel de reacție alergică.


Orice medicament poate avea efecte adverse, însă cele mai multe dintre acestea nu sunt grave, susțin experții în sănătate publică.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9425 secunde