Avalanșă de reclamații la Inspectoratul de Muncă. Șoferii de tir, țepuiți de angajatori

3994
Avalanșă de reclamații la Inspectoratul de Muncă. Șoferii de tir, țepuiți de angajatori - avalansa-1579294378.jpg

Articole de la același autor

În orice moment al zilei, în fața biroului de reclamații din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Constanța se află cel puțin două-trei persoane care vor să își reclame patronii că au încălcat legea, că nu își mai pot recupera salariile restante, că nu le-au mai plătit salariile. De fiecare dată, reprezentanții instituției le preiau sesizările și fac tot posibilul pentru a le rezolva cererile. 


Pe I. T. l-am întâlnit pe holurile ITM, unde tuna și fulgera. Într-un moment în care s-a mai calmat, l-am abordat și am aflat că este șofer de tir. El ne-a povestit că, la început, nu a crezut că va avea vreo problemă cu angajatorul. "Omul părea drăguț și nu mă așteptam să mă țepuiască. Când am semnat contractul de muncă, am stabilit cu el o diurnă, a cărei valoare nu mi-a intrat în conturi. Nu este normal să vorbești pentru o sumă de bani și apoi să te trezești că primești alți bani, mai puțini", ne-a declarat, supărat, bărbatul.


Din păcate, în aceeași situație se află mulți alții, motiv pentru care i-am întrebat pe reprezentanții ITM ce se întâmplă și dacă mai au astfel de situații. 


"Atât anul trecut, cât și în 2020 am primit astfel de reclamații. Oamenii ne spun că, de cele mai multe ori negociază o diurnă, dar care nu este menționată nici în contractul de muncă și nici în vreun alt act adițional. Din acest motiv, îi rugăm să fie mai atenți în momentul în care se angajează și li se încheie contractele de muncă", a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Florina Vișan. 


Ea a mai precizat că, în 2019, le-au trecut pragul 1.447 de persoane, care și-au reclamat angajatorii, 800 dintre aceste sesizări fiind înregistrate pe neacordarea de salarii, 350 pentru neplata concediului, 150 pentru că oamenii nu și-au primit contractele de muncă ori că nu le-au fost remunerate orele suplimentare. 


Alții, în schimb, le-au adus la cunoștință inspectorilor de muncă faptul că nu li s-a respectat programul de lucru pe durata desfășurării contractului ori că, deși au solicitat acest lucru, nu le-au fost date diferite adeverințe, pe care le-au cerut, pentru medicul de familie etc. 


Inspectorii  de muncă spun că sunt și persoane care vin la ei pentru a verifica dacă li s-au înregistrat sau nu contractele de muncă în registrul electronic. Problema este că de foarte multe ori, ei nu trec pe sesizare numele complet al firmei, iar atunci când colegii lor pleacă în teren să verifice care este situația respectivei firme, au surpriza să constate că, de fapt, este vorba de o cu totul altă firmă. 


Cert este că, deși sunt vinovați, unii salariați se supără tot pe reprezentanții ITM, spunând că nu știau că trebuie să menționeze în reclamație absolut toate datele de identificare ale firmei. Din păcate, reclamațiile de acest fel nu vor fi luate în considerație de către oficianții ITM. Unul dintre motive este că sesizările sunt incomplete.


În continuare, cei care vor să semnaleze diferite nereguli pe care le observă la locul de muncă pot trimite sesizări atât pe emailul instituției, cât și pe portalul acesteia, asta dacă nu preferă să o depună personal la sediu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5374 secunde