Bătuți de soartă, văduviți de lege

1719
Bătuți de soartă, văduviți de lege - 1c74686f17b4ae029c05ba36a039ddbb.jpg
Peste 1.000 de persoane cu dizabilități ar putea să nu mai primească indemnizația de handicap și celelalte drepturi ce li se cuvin, după ce Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din Constanța (CEPAN) a decis să-și suspende activitatea pe o perioadă nedeterminată, din motive administrativ-financiare.

Practic, începând de ieri, comisia refuză să mai analizeze dosarele pentru acordarea sau revizuirea gradului de handicap. "Serviciul de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap va funcționa în continuare, însă după evaluare și finalizare, dosarele vor fi trimise către Comisie. În consecință, nu se vor mai putea elibera certificatele de grad de handicap, iar persoanele în cauză nu vor mai putea să beneficieze de indemnizație și de celelalte drepturi. Este vorba de aproximativ o mie de persoane, dacă punem la socoteală dosarele care sunt în așteptare și cele care vor mai sosi pentru revizuirile periodice", a explicat dr. Iuliana Botezatu, președintele Comisiei.

50 de lei pe lună
Cei patru membri și președintele CEPAH au decis să-și suspende activitatea în semn de protest vizavi de indemnizația mult prea mică pe care o primesc pentru munca și responsabilitățile în cadrul Comisiei. "Din octombrie 2009, conform Legii nr. 329, indemnizația pe care o primim reprezintă 1% din indemnizația Președintelui Consiliului Județean Constanța. Conform prevederilor legale, situația aceasta ar fi trebuit să dureze până la 31 decembrie 2010, însă, prin Ordonanța de Urgență nr. 84 din 20 septembrie 2010, ce modifică Legea 448/2006, plata membrilor Comisiei se va face astfel pe o perioadă nedeterminată, până la apariția unui nou act normativ care să aducă o modificare. Concret, indemnizația pe care o primesc membrii Comisiei de un an de zile este de 50 de lei pe lună. Facem muncă în folosul comunității. Dar aici este vorba despre o activitate cu o responsabilitate extrem de mare, iar sancțiunile pentru evaluarea greșită a unui dosar sunt de la 2.500 la 5.000 de lei", precizează dr. Iuliana Botezatu.

Petiție pentru modificarea legii
Potrivit acesteia, CEPAH a făcut numeroase memorii în scris către forurile superioare, dar fără vreun rezultat pozitiv. În prezent, îi roagă pe toți constănțenii mulțumiți de activitatea instituției și pe cei nemulțumiți de actuala stare de fapt să se solidarizeze prin semnarea unei petiții către Prefectura Constanța, Comisia Superioară a Persoanelor Adulte cu Handicap și Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale pentru a solicita modificarea prevederilor legale în vigoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 25 Mai 2010
Stire din Social : Pândiți de șomaj
Pagina a fost generata in 0.3567 secunde