Situație îngrijorătoare

Bebelușii din Constanța au rămas fără lapte praf

715
Sute de bebelușii cu probleme din județul Constanța nu mai primesc lapte praf. Lună de lună, între 500 și 700 de copilași de până într-un an ar trebui să primească lapte praf gratuit din partea statului. Este vorba de micuți ai căror mame au murit la naștere, care au fost adoptați sau se află în orfelinate, cât și de cei distrofici sau pe care mamele nu îi pot alăpta pentru că sunt grav bolnave.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța a primit ultima tranșă de lapte praf, respectiv 2.257 de kilograme, în decembrie 2010. Cutiile de Lactovit au fost împărțite, în ianuarie, sugarilor din 25 de localități, iar din ce a rămas s-au mai repartizat câteva cutii și în februarie. "Am mai dat 80 de kilograme pentru 84 de sugari din municipiul Constanța și 54 de kilogra-me pentru 115 copii din Lumina", ne-au spus specialiștii DSP. Acum, depozitul direcției este aproape gol. Mai sunt 11 kilograme, care ar ajunge pentru trei sugari, dar sunt păstrate pentru cazuri de urgență.
Mai mult, Ministerul Sănătății a anunțat, ieri, că reduce drastic suma alocată pentru 2011 pentru hrănirea acestor copilași. Dacă în 2010 s-au alocat în jur de 15 milioane de lei pentru laptele praf, în anul în curs se vor da numai 5 milioane de lei.
De asemenea, va fi redus și numărul beneficiarilor: vor mai primi hrană gratuită doar sugarii ale căror mame au contraindicații ale alăptării, care au fost diagnosticate cu TBC, cancer, insuficiență renală sau cardiacă, septicemie, boli psihice, scleroză în plăci, diabet zaharat și HIV. În restul cazurilor, familiile vor trebui să se descurce.
În majoritatea cazurilor, este vorba de familii cu probleme financiare, care nu-și permit să plătească între 20 și 70 de lei pentru o cutie de lapte praf. Varianta mai ieftină și pe care o vor alege, cel mai probabil, după cum susțin și medicii, va fi hrănirea sugarilor cu lapte de vacă.
Medicii atrag atenția însă că laptele de vacă este contraindicat sugarilor, până la împlinirea vârstei de un an. Este greu tolerat de organismul lor și, din cauza cantității mari de potasiu și sodiu, afectează rinichii. Totodată, poate cauza anemie, astm sau obezitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 18 Iulie 2009
Stire din Diverse : Feriți bebelușii de arsurile solare!
Pagina a fost generata in 0.3628 secunde