Beznă în județele Constanța și Tulcea

956
Beznă în județele Constanța și Tulcea - c618f141c6928bd272f6b506529569b1.jpg
Sâmbătă noaptea, la ora 1,57, județele Constanța și Tulcea au rămas în beznă în totalitate. Incidentul a fost cauzat de o avarie majoră la liniile de înaltă tensiune de 400 de kV, aflate în proprietatea companiei Transelectrica. Pe fondul avariilor înregistrate în zilele precedente la liniile de transport (liniile Gura Ialomiței - Centrala Nucleară Electrică Cernavodă și Pelican - CNE Cernavodă) și a vremii nefavorabile, a fost afectată o altă linie de înaltă tensiune - linia de 400 kV Tulcea Vest - Isaccea.
Din cauza condițiilor meteorologice extreme, aceasta s-a rupt, iar în cădere a cauzat și ruperea liniei de medie tensiune peste care era suprapusă. Incidentul a dus la oprirea alimentării tuturor stațiilor de transformare și a liniilor de medie tensiune, conducând la izolarea ener-getică a zonei Dobrogea. "În acest context, au fost afectate liniile de buclă 400kV, care asigură legătura cu sistemul energetic național (SEN), ceea ce a dus la o avarie generală, propagată în cascadă, în cele două județe. După o oră și jumătate s-au reușit primele realimentări cu energie electrică ale consumatorilor, iar până la ora 4:37 s-a asigurat alimentarea întregii zone Dobrogea. Enel Distribuție Dobrogea a mobilizat toate echipele suplimentare și cu spriji-nul utilităților Ministerului Apărării, inclusiv unui elicopter, s-a reușit repunerea în funcțiune a liniei", a declarat, pentru "Cuget Liber", Johanna Scîntee, purtător de cuvânt al Enel.

Soluție de alimentare temporară
Soluția de alimentare utilizată în prezent este însă una temporară, cu funcționare insularizată, energia electrică fiind asigurată direct de la Centrala Nucleară Electrică Cernavodă. "Transelectrica, în colaborare cu Enel Distribuție Dobrogea, acționează cu toate echipele de in-tervenție pentru remedierea avariilor la liniile de 400 kV și a celor de 110kV afectate, în vederea revenirii la funcționarea standard a rețelelor electrice în întreaga regiune, inclusiv asigurarea legăturii cu Sistemul Energetic Național. Se estimează că operațiunile de remediere vor fi finalizate în cursul următoarelor zile", a mai precizat reprezentantul Enel.

Operație la lumina furnizată de generator
Întreruperea furnizării energiei electrice nu a afectat activitatea medicală din Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, unitatea spitalicească fiind dotată cu un generator pentru astfel de situații. De asemenea, monitoarele de la Urgență și Terapie Intensivă au funcționat pe bază pe baterii, a precizat dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt SCJU.
O singură intervenție chirurgicală a fost efectuată în timpul penei de curent, unei tinere de 17 ani, victima unui accident rutier petrecut în noaptea respectivă în apropiere de Lazu. Operația a început la lumina de la generator, dar după aproximativ 10 minute Enel a reluat furnizarea energiei electrice.

Fără apă și căldură
Avaria la sistemul de curent electric a atras după sine întreruperi și la sistemele de furnizare a apei și a agentului termic. SC RAJA S.A. a reușit să repornească pompele în jurul orei 4,00, asigurându-se alimentarea cu apă potabilă în tot municipiul Constanța, în Medgidia și în Cernavodă. La orele amiezii, tot din cauza avariilor la liniile de alimentare cu tensiune, consumatorii din localitățile Ovidiu, Limanu, Albești, Cotu Văii, Vârtop, Plopeni nu aveau încă apă potabilă la robinete. Probleme s-au înregistrat și la punctele termice, distribuirea agentului termic fiind întreruptă din cauza lipsei curentului electric. "Până la orele prânzului (n.r. duminică) a fost reluată furnizarea căldurii în toatele cartierele, mai puțin în zonele Gară, Abator, Far, Km. 4-5, adică 11 puncte termice. În aceste cazuri așteptăm să vină echipele Enel din județ pentru că nu este furnizată energie electrică", a explicat Liviu Popa, director de producție RADET.

Cetățeni nemulțumiți
Lipsa căldurii din apartamente i-a necăjit pe constănțeni, care, sătui să tot sune în van la dispecerat RADET, au sesizat mass-media. Doamna A. Lefter, care locuiește în zona Abator, bolnavă grav la plămâni, ne-a declarat că a sunat mai bine de cinci ore atât la RADET, cât și la Primăria Constanța, fără să-i răspundă cineva. "Măcar să pună un om să ne spună că mai durează o oră sau o lună până se reia furnizarea căldurii, nu să ne ignore. Nu accept să fiu bătaia de joc a acestor oameni!", ne-a spus, supărată, doamna Lefter.

20 de localități fără electricitate
Din cauza fenomenelor meteorologice extreme și în ciuda eforturilor celor 35 de echipe Enel Distribuție Dobrogea, 20 de localități din județul Constanța erau, ieri după-amiază, nealimentate cu energie electrică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 21 Decembrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 1.9947 secunde