Birocrația românească pune la încercare nervii cetățenilor la Administrația Financiară

515
Agitație mare ieri de dimineață la sediul Administrației Finanțelor Publice de pe strada Tulcei, unde aproximativ 60 de oameni încercau să își îndeplinească îndatoririle cetățenești într-un spațiu în care ar fi încăput cel mult 15 suflete.

Cetățenii s-au prezentat la sediul AFP de dimineață, dar asta nu a ajutat la nimic. Oamenii înaintează greu, cozile sunt lungi, iar angajații ridică neputincioși din umeri, spunând că vina nu este a lor. Deși, după spusele angajaților, munca este neîntreruptă de la ora nouă, totul merge foarte greu, iar oamenii sunt trimiși de la un ghișeu la altul pentru parcurgerea numeroaselor etape dinaintea depunerii propriu-zise a declarației de venit.
De la biroul de informații se ridică fișele, la ghișeul opt se plătește amenda pentru întârziere (cinci lei), la ghișeul nouă se mai pune o ștampilă, după care te duci și te așezi la coadă la ghișeul unu, unde le depui. Traseul pare simplu, în cazul în care deja știi ce trebuie să faci, dar, dacă nu știi, singura soluție rămâne să faci drumuri între ghișee, căutând în zadar destinația finală.

Agitația este cu greu suportată de oamenii bolnavi
Elisabeta E. a primit două notificări, după care s-a hotărât să-și depună declarația de venit. A întâmpinat ceva probleme în completarea formularului, însă la nici unul dintre ghișee nu a avut nimeni timp să-i explice cum ar trebui completată.
"Nicăieri nu scrie nimic. Noi de unde să știm cum să completăm hârtiile astea? ", se întreabă pensionara.
Așteptarea nu este ușoară pentru femeie. Este acolo de la nouă dimineața și, pentru că are probleme cu tensiunea, este nevoită să abandoneze coada de fiecare dată când se simte slăbită și, după ce se odihnește puțin afară, o ia de la capăt. Nu este normal ceea ce se întâmplă, după cum ne spune și Ștefan M.. Stă de vreo 20 de minute doar, dar căldura îl deranjează și nu reușește să înțeleagă de ce a fost trimis aici de la secția financiară din cartierul 4-5. "Nu e normal să trimiți tot orașul aici, să înghesui toți oamenii într-o cameră. Uitați ce-i aici. Și, după ce stai la coada asta, te trimite în altă parte. Nu se poate așa ceva", concluzionează bătrânul. Un alt cetățean impacientat este mai radical : critică sistemul care, spune el, "merge foarte prost".
La ora 11, când mai sunt doar două ore până la terminarea programului cu publicul, este încă foarte aglomerat. Ce se întâmplă cu oamenii care nu reușesc să depună nici azi toate hârtiile? Același domn binevoitor ne descrie ce s-a întâmplat și în ziua precedentă: la ora 13,00, ghișeele s-au închis pur și simplu, iar singurul lucru care le-a rămas oamenilor de făcut a fost să se întoarcă acasă și să încerce în următoarea zi.
Andreea IACOB

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8394 secunde