Cancerul le fură copilăria. "Bolile sunt tot mai agresive și apar forme rare la cei mici"

370
Cancerul le fură copilăria.

Articole de la același autor

An de an, în județul Constanța apar noi și noi cazuri de copilași bolnavi de cancer. Din păcate, această boală cruntă nu-i iartă pe cei mici, le fură copilăria și, în unele cazuri, ce este cel mai important, viața. În prezent, în județul Constanța avem în jur de 120 de copii bolnavi de cancer, 40% dintre aceștia fiind diagnosticați cu leucemii și limfoame, pe locul trei aflându-se tumorile cerebrale. 


Dr. Adriana Apostol, medic specialist onco-pediatru, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța spune că, în momentul în care află de diagnostic, părinții trec prin toate fazele disperării și se întreabă de ce tocmai copilul lor se confruntă cu o astfel de boală, cine este de vină. Ei trec, la început, în faza de negare și apoi acceptă tratamentul recomandat de medici. "În cariera mea, am întâlnit o singură mamă care a refuzat chimioterapia copilului. Cea mică avea o formă agresivă de leucemie. În general, tratamentele durează 2-3 ani, dar mulți copii se pot vindeca", ne-a declarat specialistul. 


Pentru a veni în sprijinul acestor bieți copii, unitatea sanitară a deschis un centru de zi pentru copii și adolescenți, dotat cu patru paturi. Acesta este destinat copiilor care și-au terminat terapia ori sunt în curs de chimioterapie. "În acest spațiu, se lucrează cu copiii vindecați, dar care mai au vreo problemă, din când în când. Ei vin la noi, sunt consultați. Dacă este nevoie de vreun tratament după o răceală, spre exemplu, sau au o infecție digestivă, varsă de la citostatice, pot sta aici până la ora 15.00. De cele mai multe ori, ei se întorc acasă și se întorc a doua zi, dacă mai este cazul. Dacă starea lor nu se stabilizează, avem cinci paturi speciale pentru ei în spital, dar este de preferat tratarea lor la domiciliu, pentru că în spital ne confruntăm cu tot felul de epidemiologii: avem valuri de viroze, rotavirus etc. Pentru că au imunitatea foarte scăzută, microbii se prind de ei mult mai repede, iar acest lucru le poate fi fatal. Desigur, noi intervenim cu antibiotice, dar și acestea au o limită, ajută până la un punct, deci este mai bine ca acești copii să nu fie internați", a declarat pentru "Cuget Liber" medicul. 


Pentru cazurile mai grave, există și un program de mers la domiciliu, pe care îl susține Asociația "Dăruiește Aripi". Practic, atunci când situația o impune, asistentele și medicii merg la domiciliu, dar aceste vizite se fac mai mult pentru monitorizarea stării lor de sănătate. La ora actuală, cel mai mic pacient are 1,9 ani, iar cel mai mare 18 ani. De precizat că imediat după ce copilul devine major, fișa lui se duce la adulți și va fi tratat ca atare.  


Pentru o cât mai bună evidență, de ceva timp s-a înființat Registrul Național al bolnavilor de cancer, care le este medicilor de mare ajutor. Pe scurt, acesta este un sistem în care sunt introduse cât mai multe amănunte din fișa copilului. "Astfel, știm exact ce se întâmplă cu el și știm să dozăm mai bine tratamentul", a precizat dr. Apostol. Referitor la numărul de decese ce survine într-un an, de regulă, se pierd cam 4-5 copii și aici ne referim la cei care vin într-o fază avansată a bolii. 
"Bolile sunt tot mai agresive și apar forme rare de cancer la copii, cum ar fi melanomul malign, cancerul de tiroidă, cancerul osos", a completat specialistul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.9577 secunde