Când moartea vine fără rețetă. Medicamente banale vândute la liber pot fi fatale în doze mari

8267
4
Când moartea vine fără rețetă. Medicamente banale vândute la liber pot fi fatale  în doze mari - fondmedicamente-1494257809.jpg

Articole de la același autor

O serie de medicamente uzuale, aparent inofensive, precum banalul paracetamol, pe care îl folosim cu toții pentru tratarea semnelor de răceală și gripă, sunt letale dacă sunt administrate în cantități mari. Cu toate acestea, ele sunt vândute la liber în farmacii, fără prescripție medicală.


De curând, specialiștii au afirmat că medicamentele se află în capul listei modalităților de sinucidere, iar în categoria acestor medicamente se încadrează și unele care pot fi achiziționate fără rețetă. 


La fel ca și consumul excesiv de antibiotice, și consumul excesiv de alte medicamente poate fi atribuit tot gestionării deficitare a situației medicamentelor de către Ministerul Sănătății. 


Potrivit specialiștilor de medicină legală, sinuciderea prin intoxicații medicamentoase se află printre primele trei locuri de moarte prin suicid, de aceea, aceștia consideră că este cazul să fie tras un semnal de alarmă în privința consumului necontrolat de medicamente. 


Accesul prea extins la doze mari de medicamente, cumpărate fără indicații medicale, duce la creșterea cazurilor de intoxicații cu medicamente și, din păcate, în unele situații, la deces.


"Multe pastile sunt vândute în farmacii pe baza rețetelor simple sau chiar fără rețetă, medicamente care, luate în doze prea mari, depășesc dozele terapeutice și devin toxice, letale. 


Mai rău este că aceste medicamente sunt vândute în farmacii fără reținere. În unele țări, în care s-a observat o creștere a tentativelor de suicid cu doze mari de paracetamol, de exemplu, s-a recurs la eliberarea de pachete mici, cu un număr limitat de pastile", a declarat Dona Cosman, președinte al Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS).


Grijă mare, la dozele administrate!


Printre pastilele care se vând fără rețetă și care în doze mari pot fi mortale, se numără antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele și chiar paracetamolul. 


"Limitarea consumului de medicamente se poate realiza prin schimbarea legislației și cerința către pacient de a prezenta rețetă pentru mai multe tipuri de medicamente. Totodată, farmaciștii trebuie să fie extrem de atenți, atunci când eliberează medicamente, să pună întrebări suplimentare pacientului și să se asigure că doza cerută este în concordanță cu cea recomandată de medic sau cu necesitățile pacientului", explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății. 


Pacienții iau pastile "cu pumnul" 


Paracetamolul este un medicament care se eliberează fără prescripție medicală, extrem de cunoscut, folosit chiar și pentru tratarea unor simptome de boală la bebeluși. Acesta este foarte apreciat pentru acțiunea analgezică și antipiretică, adică reduce durerea și scade febra. 


Până nu de mult, acest medicament era considerat mult mai sigur decât ibuprofenul sau aspirina, de exemplu, cu mai puține efecte secundare, asta până să se descopere că pacienții iau supradoze de paracetamol, atunci când simptomele sunt prea puternice sau nu dispar. 


Astfel, potrivit specialiștilor, paracetamolul utilizat în doze zilnice, peste dozele recomandate de prospect, poate produce leziuni grave la nivelul ficatului și rinichilor, greu de vindecat. În doze extrem de mari, ficatul este foarte afectat, deoarece acesta nu poate metaboliza doze prea mari și poate fi afectat iremediabil.


Nu trebuie să vă lăsați păcăliți de ușurința cu care putem achiziționa anumite medicamente. Acestea trebuie folosite cu măsură, în para-metrii indicați de medici, mai ales când ele sunt administrate copiilor. 


De asemenea, specialiștii sfătuiesc "a nu se lăsa niciodată medicamentele la îndemâna copiilor, să se acorde o atenție deosebită când se iau pastile, deoarece, aceeași substanță activă poate exista sub altă denumire și se riscă supradoza. Dacă simptomele nu dispar cu un anumit medicament, se cere sfatul medicului, nu se mărește doza din proprie inițiativă", adaugă specialistul în promovarea sănătății.


Nu vă transformați în victimele pastilelor, beneficiați doar de efectele pozitive ale acestora!


Comentează știrea

Un pacient
9 mai 2017
Niste incompetenti

Intr.adevar, ultimile studii arata ca paracetamolul distruge IREVERSIBIL ficatul. Produce necrozarea celulelor hepatice. Chiar si in doze normale. Dar la farmacii ni se recomanda pt raceala, la pliculete care sunt f bune la gust, paracetamol si de 1000 mg. Doza excesiv de toxica pt ficat. Dar pacientul se bucura ca ii trece raceala in 24 ore, e si f ieftin, dar ficatul e distrus. Ar trebui sa existe o lege pt astfel de substante medicamentoase, sa nu se poata depasi o anumita concentratie. Dar cine sa dea o astfel de lege? Parlamentarii nostri care din decembrie se ocupa numai de legea infractorilor? De oamenii bolnavi, de preventie, de aducerea legislatiei la zi, de modificarea celei existente nu se ocupa Parlamentul.

Senia
9 mai 2017
Prin farmacii

In farmacii se vand medicamente noi prin publicitate tv care multe nu sunt cunoscute de medici/la copii pana la 10 ani nu se dau medicamente publicitare!

alt pacient
9 mai 2017
competentii de ieri

nu mai e bun paracetamolul desi se ia de 30 de ani, acum e guvernul de vina ca nu da legi de parca guvernul ciolos a dat prea multe, dute ba de aici ce vrei sa luam pentru raceala ? oricum sunt medicamente pentru est si au alta concentratie decat ce scrie pe ambalaje

Răspuns la: Niste incompetenti
Adăugat de : Un pacient, 9 mai 2017
Intr.adevar, ultimile studii arata ca paracetamolul distruge IREVERSIBIL ficatul. Produce necrozarea celulelor hepatice. Chiar si in doze normale...
Raluca
9 mai 2017
Farmaceutic

Acum se produc unele medicamente ca si papucii de plaja/ prospecte eronate dar nu toti suntem analfabeti/fiecare se poate vindeca individual!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2699 secunde