Mai e cineva sănătos în Constanța? Orașul, sufocat de sute de farmacii

7361
6

Articole de la același autor

Constănțenii mănâncă medicamente pe pâine. Cel puțin așa lasă impresia la câte farmacii sunt la fiecare colț de stradă, în fiecare cartier și pe marile bulevarde ale orașului. 


De câțiva ani de zile, afacerile cu farmacii au explodat, iar constănțenii sunt bombardați cu medicamente la discreție. De altfel, prezența farmaciilor la fiecare pas este completată cu publicitatea agresivă la tot felul de pilule, geluri și vitamine, la radio și la televizor.


Potrivit reprezentanților Colegiului Farmaciștilor din Constanța, de doi ani nu s-a mai deschis nicio farmacie nouă în municipiu, dar cele deja existente s-au tot mutat, în funcție de vadul comercial. De aceea, avem impresia că sunt din ce în ce mai multe farmacii, pentru că ele migrează către zonele cu potențial. În cartierul Inel II, de exemplu, pe strada Eliberării, la complexul Primăvara, sunt, una lângă alta, patru farmacii. Cea de-a patra s-a deschis de numai câteva săptămâni și face parte dintr-un lanț de astfel de magazine. Ca să-și atragă clienți, unele farmacii oferă carduri de fidelitate, altele fac reduceri pentru pensionari, însă pare că niciuna nu duce lipsă de clienți.


"În municipiul Constanța ar fi trebuit să fie 95 de farmacii, dar avem 207. Conform legii actuale, în mediul urban, o farmacie trebuie înființată la 3.500 de locuitori. Însă în anii anteriori, se ținea cont de suprafața de minimum 1.000 de metri. Însă în unele blocuri s-au luat și apartamentele în calcul și s-au măsurat pentru a se ajunge la suprafața minimă. Autoritățile locale au eliberat astfel adeverințe și s-a ajuns la anomalia pe care o vedem cu toții în oraș. Din păcate, nu a avut cine să-i verifice, singura posibilitate fiind acționarea în judecată și dispunerea închiderii farmaciilor care nu întruneau condițiile", a declarat, pentru "Cuget Liber", Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța.


Farmaciile mici, înghițite de lanțurile naționale
Dincolo de faptul că înlesnirea administrării de medicamente după ureche nu este sănătoasă pentru cetățeni, numărul mare de farmacii nu este sănătos nici pentru economie. Multe farmacii individuale au fost înghițite de marile lanțuri de farmacii, defavorizând astfel micii întreprinzători. "La noi, prețul este reglementat de lege. Adaosul este maxim 20 la sută. Dacă nu ai vânzare, închizi, așa că farmaciile individuale s-au vândut lanțurilor mari, care se susțin mai ușor", a mai spus Vasile Rizea.


Un obicei prost…
În ce privește obiceiurile constănțenilor de a intra zilnic în farmacii, putem să spunem că deja a ajuns o rutină. Mulți sunt păcăliți de etichetele cu reduceri și ajung să cumpere medicamente sau produse de care nu au nevoie și pot să le facă mai mult rău decât bine. Tocmai de aceea fenomenul consumului exagerat de medicamente are la bază și această slăbiciune a românilor pentru reduceri sau așa-zise gratuități.


Comentează știrea

Tzihcac
26 mai 2016
Imbogatzim pe altii

Stati linistiti,nu i singurul oras !!. De mafia mediamentelor,auzita ti ??

Alo, aude cineva?
26 mai 2016
Sistemul e putred

Cum nu stiau de hexifarma, nu stiu nici de farmacii si medicamente. Dar cum farmaciile sunt detinute, multe din ele de fosti baieti (si fete) cu stele pe umeri totul e tabu. Ati cautat vreodata pe net sa vedeti cine e patroana lantului de farmacii cu reclama cea mai agresiva pe tv si radio? Invatati sa folositi netul, si pe urma hotarati de unde sa va cumparati medicamentele. E simplu. Dati cautare pe google dupa numele farmaciei, apoi cautare dupa numele patronului si asa aflati totul despre patron. Daca ati face asa, nu v.ati mai trezi angajati la patroni proxeneti, sau la copiii de fosti generali de securitate, etc. Acesti patroni isi permit sa dea salariu min pe economie pe cartea de munca, pt ca cine sa.i controleze?

De ce sunteti de partea patronilor? Nu pe patroni ii reprezentati, si nu patronii va aleg
26 mai 2016
Salarizarea- o bataie de joc a patronilor ( de fapt a stapanilor de sclavi)

Dnu Rizea si ceilalti din Colegiul Farmacistilor, pe cine reprezentati dvoastra? Pe farmacisti in nici un caz. Atata timp cat acceptati si nu faceti nimic pt modificarea si schimbarea legii care permite unui patron sa dea unui farmacist (sau farmacist sef sau diriginte) salariu minim pe economie NU reprezentati farmacistii. Tăceti de teama sa nu va trimita apoi controale la farmacia dvoastra? Rusine.

Coruptia
26 mai 2016
E bine dnu Rizea? Va bucurati?

Femeia de serviciu de la bloc are salariu cat al farmacistului.

DODO
26 mai 2016
medicamente pe piine

medicii bara-bara cu farmaciile I-ti spun de unde sa le tirguiesti Nasol e ca-ti baga pe git si ce nu-ti trbuie Comisioane!!!

cititor
26 mai 2016
farmacii

farmacistii lucreaza fiecare cum il duce mintea, astfel intr-o farmacie poti cumpara un medicament pe care-l stii de la doctor, iar in alta iti cere reteta dar la cunostinte vinde cu baxul; >Colegiul Medicilor trebuie sa intervina de urgenta Nu este bine sa luam medicamente dupa televizor!< altfel vom aglomera medicii de familie pentru reteta cu bani;nu patronul de farmacie sau lant farmaceutic este vinovat/ reteta pentru prezervativ!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9972 secunde