Când se pot spăla rufe după Paște?

635
Când se pot spăla rufe după Paște? - 1handsofayounggirlputclothesinth-1651070819.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna Luminată este perioada de șapte zile de după Paște. Acest titlu își are originea de la un obicei al vremurilor de demult, pe când Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau veșminte albe în primele 7 zile după Paște, notează creștinortodox.ro.

De aceea, de la obiceiul purtării de haine albe în prima săptămână după Paște, această perioadă a căpătat denumirea de „Săptămâna Luminată”.

În Săptămâna Luminată creștinii se salută cu urarea „Hristos a Înviat!”, urmată de răspunsul „Adevărat a Înviat!”.

 

Tradiții, obiceiuri și superstiții

În nicio zi din săptămâna de după Paște nu se spală. Lunea, deoarece este a doua zi de Paște, iar marțea, pentru că tradiția spune că persoanele care lucrează, calcă, fac curățenie prin casă și spală rufe riscă să li se albească părul.

Totodată, se spune că în Miercurea Luminată bărbații își reiau munca la câmp, iar femeile au interdicție de a munci. Tradiția populară atenționează că dacă speli de „nunta șoarecilor”, vei aduce rozătoarele în casă și te vei lipsi de bucate pe masă în tot restul anului.

Superstițiile le interzic gospodinelor să spele și în Joia Verde, deoarece atunci este ziua în care se cinstesc holdele și grânele. Se spune că cine muncește în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi.

În plus, nici în ultimele trei zile din săptămâna imediat după Paște tradițiile nu sunt prea blânde, întrucât se crede că cine va spăla în aceste zile va avea ghinion tot anul.

Însă, în Săptămâna Luminată nu este păcat să speli haine în zilele de miercuri, joi și sâmbătă.

Luni și marți sunt considerate tot zile de Paște, urmând ca vineri să se sărbătorească Izvorul Tămăduirii.

O superstiție legată de Săptămâna Luminată spune că Ușile Împărătești ale Bisericii rămân permanent deschise. Astfel că, ușa deschisă simbolizează ușa deschisă de la mormântul Domnului.

·        În această perioadă nu se oficiază pomenirea celor adormiți

·        Credința populară spune că în această perioadă Raiul este deschis, cine moare în această săptămână merge direct la dreapta Domnului, indiferent de păcatele pe care le-a făcut, iar sufletele morților sunt libere.

·        Rânduiala înmormântării este de asemenea specială, slujba funerară fiind înlocuită de Slujba Învierii

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3891 secunde