Când se redeschide Spitalul de Boli Infecţioase? „Lumea trebuie să înţeleagă că jocurile sunt la proiectanţi”

3061
3

Articole de la același autor

A trecut și prima săptămână a anului 2022 și tot nu sunt vești îmbucurătoare despre redeschiderea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța, grav afectat de incendiul din data de 1 octombrie 2021, când șapte pacienți au plătit cu viața, iar numeroși alți bolnavi au avut de suferit în urma acestui eveniment tragic.

Din acel moment, constănțenii se tot întreabă când va putea redeveni funcțională unitatea sanitară, singura de profil, de altfel, din regiunea Dobrogei, și mai ales, acum, când valul 5 al virusului Sars-Cov-2 ne-a izbit din plin și va face, cu siguranță, noi victime în rândul populației.

Tocmai de aceea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în cursul zilei de vineri, 7 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că va efectua, săptămâna viitoare, o vizită de lucru la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța. El a precizat că scopul vizitei este acela de a afla care sunt motivele pentru care unitatea sanitară este încă închisă, la peste trei luni de la incendiul din toamnă.

În acest sens, Rafila a precizat că este inadmisibil că, acum, la debutul valului 5 al pandemiei, unele spitale afectate de incendii sunt în continuare nefuncționale, iar aici ne referim la unitățile sanitare din Constanța și Piatra Neamț. „Săptămâna viitoare voi merge la Constanța, pentru că și spitalul din Constanța a fost victima unui incendiu nefericit și trebuie să redăm sistemului de sănătate o capacitate care este dublată de profesioniști foarte buni. Mie mi s-a părut foarte ciudat că după mai multe luni de zile la Constanța lucrurile au rămas blocate”, a subliniat acesta.

Petiţie online pentru reluarea activităţii unităţii sanitare

Pentru a afla un răspuns la toate aceste întrebări am contactat directorul instituției, dr. Claudia Cambrea. „Deocamdată, nu știm. Nu putem estima nici o dată. Singurul lucru sigur este expertiza pe structură, care va fi gata, probabil, pe 12 ianuarie, iar de acolo pleacă toate celelalte proiecte. S-a lucrat mult şi la proiectul de arhitectură, în paralel, şi acesta trebuia să fie gata deja... Totul depinde de proiecte, de cât de repede vor fi gata şi cât de repede se implementează. Expertiza de structură trebuia să fie gata pe 31 decembrie, a intervenit ceva, expertul a fost într-o comisie naţională de evaluare şi lucrurile s-au mai tărăgănat puţin. Lumea trebuie să înţeleagă că jocurile nu sunt nici la noi, nici la Primăria Constanţa. Jocurile sunt la proiectanţi. Nu sunt expert pe structură, nici eu, nici ei. Dacă sunt nişte oameni care nu îmi dau proiectele, nu mi le finalizează, eu ce pot să fac? Pot deschide contrar legii, neacreditat ISU, un spital care a ars? Nu pot, indiferent cât de mult aș vrea”, a declarat dr. Cambrea, pentru „Cuget liber”.

La fel de interesaţi de redeschiderea spitalului sunt şi constănţenii, iar unul dintre ei a avut iniţiativa de a lansa în mediul online o petiţie pentru redeschiderea unităţii sanitare. Aceasta este adresată Consiliului Local Constanța, Primăriei Constanța, Direcției de Sănătate Publică Constanța, Departamentului pentru Situații de Urgență Constanța și Ministerului Sănătății. În petiţia respectivă se precizează că „imediat după incendiu autoritățile publice au dat asigurări că vor deschide cât mai repede spitalul, s-a avansat chiar și un termen (15 decembrie) pentru acest lucru. Suntem în ianuarie 2022 și încă nu se știe nimic legat de viitorul acestui spital. Circa 300 de angajați ai spitalului au fost detașați în alte spitale din județ și așteaptă să li se spună când vor putea reveni în spitalul de care aparțin, spital pe care îl numesc acasă”, este precizat în textul respectivei postări pe Internet. 



Comentează știrea

Constantean
8 ianuarie 2022
Mafie

Interes imobiliar pe terenul de acolo !

fani
8 ianuarie 2022
spitalul ars

Nu se va face nimic atata timp cat constantenii nu cer mai intai sa fie incatusat principalul vinovat ptr .arderea de vii a 12 oameni internati intr-o institutie a statului care NU a primit banii necesari investitiei ptr.autorizarea functionarii ....Asta da coruptie

Alt constantean
8 ianuarie 2022
Realitate

Simplu , trebuie demolata cladirea veche a spitalului municipal si reconstruita intr-un alt sediu modern la Palazu Mare !

Răspuns la: Mafie
Adăugat de : Constantean, 8 ianuarie 2022
Interes imobiliar pe terenul de acolo !
Pagina a fost generata in 0.2899 secunde