Când se va face lumină în cartierul Veterani? „Nu putem trăi civilizat!”

2604
Cartierul Veterani din Constanţa este una dintre cele mai tinere zone ale oraşului. În ultimii ani au apărut căsuţe şi tot mai multe construcţii sunt în lucru, printre care şi un complex cu blocuri. Din păcate, cartierul suferă grav la capitolul utilităţi, singura stradă asfaltată şi iluminată fiind Prelungirea Meşterul Manole. În al 12-lea ceas, primăria pregăteşte un plan pentru extinderea reţelei electrice, însă mai sunt multe de făcut la infrastructură.



Cartierul Veterani, din sudul oraşului, este în plină dezvoltare. Preţul terenurilor a crescut semnificativ în ultimii ani, pe măsură ce constănţenii s-au arătat dornici să se mute din centrul oraşului la casă pe pământ. Istoria se repetă şi din nou autorităţile au fost lăsate în urmă de privaţi şi investitori care au văzut potenţialul şi au început construcţii, transformând câmpul neîngrijit în zonă rezidenţială. Au sperat că administraţia locală va pune umărul şi va susţine dezvoltarea infrastructurii, dar mai au de aşteptat.



„De cinci ani am cumpărat terenul în această zonă. Avem 500 metri pătraţi şi am dat 15.000 de euro, având o poziţie bună, cu deschidere la două străzi. Am reuşit să obţinem autorizaţii de construcţie şi, împreună cu alţi proprietari, am trimit adrese către Primăria Constanţa pentru a semnala lipsa utilităţilor şi a ne exprima dorinţa noastră de a dezvolta şi popula zona, cerând sprijin pentru infrastructură, care oricum este responsabilitatea autorităţilor. Un singur răspuns am primit, la câteva luni distanţă, în anul 2017, în care ni s-a spus că, deocamdată, cartierul nu este pe lista priorităţilor. Era şansa primăriei de a face o zonă rezidenţială aşa cum vedem în alte judeţe sau în străinătate, civilizată, cu străzi aliniate, cu tot ce trebuie şi cu o calitate ridicată a vieţii. Acum suntem în acelaşi punct: nu avem curent electric, ci doar o improvizaţie pentru organizare de şantier, nu avem canalizare şi nici gaze naturale. Dacă de canalizare şi de gaze naturale ne putem lipsi, existând soluţii moderne, ecologice, fără curent electric nu poţi trăi civilizat, într-un oraş european”, ni s-a plâns Claudia Popovici, o constănţeancă proprietară a unui teren în cartierul Veterani.



Se mişcă lucrurile!

În primăvara acestui an, companiile furnizoare de utilităţi au demarat investiţii în reţeaua de apă şi canalizare şi la cea de gaze naturale. Între timp, Primăria Constanţa a realizat un studiu de fezabilitate pentru extinderea reţelei electrice din cartier. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproape două milioane de lei, din care cea mai mare parte va fi suportată din finanţări nerambursabile.



Potrivit proiectului, pentru alimentarea cu energie electrică a zonei de lotizări se propune o soluţie unică, prin realizarea a două posturi de transformare noi, amplasate pe Aleea Vânătorii de Munte intersecţie cu Aleea Veterani şi pe strada Mareşal Ion Antonescu intersecţie cu Prelungirea Lanului. Reţeaua de electricitate va avea o lungime de peste cinci km, pe trei tronsoane. Aceasta ar trebui să asigure alimentarea cu energie electrică a celor 149 de loturi care se regăsesc în zona respectivă. Astfel, va fi furnizat curent electric pentru loturile de pe străzile Mareşal Ion Antonescu, General Lt. Mochiulschi şi Aleea Veterani.



„Proiectul pentru aprobarea Studiului de Fazabilitate Extindere reţea electrică de interes public cartier Veterani – sector 1.1. a fost iniţiat având în vedere obligaţia legală a autorităţii publice locale privind asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie electrică, asigurarea calităţii serviciului public de alimentare cu energie electrică, accesibilitatea preţurilor la consumatori, asigurarea resurselor necesare serviciului public de alimentare cu energie electrică pe termen lung, asigurarea siguranţei de funcţionare a serviciului public de alimentare cu energie electrică”, explică primarul Constanţei, Vergil Chiţac.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.715 secunde