Când vine canicula în România? ”Temperaturi de peste 35 de grade Celsius”

370
Când vine canicula în România? ”Temperaturi de peste 35 de grade Celsius” - canicula-1655471726.jpg
Meteorologii au emis un cod galben de vreme severă. Aproape toată țara se află sub atenționarea unei avertizări de instabilitate atmosferică accentuată. Meteorologul Alina Șerban a explicat când scăpăm de ploi și cu ce temperaturi ne vom confrunta zilele următoare.


”Ne aflăm sub influența acestor fronturi care determină fenomene specifice instabilității atmosferice. Este vorba despre acei nori convectivi, cu mare dezvoltare pe verticală care, atunci când întâlnesc toate ingredientele, pot determina evenimente semnificative transpuse în cantități importante de apă în intervale scurte de timp, acele ploi torențiale de vară, respectiv 40...50 de litri pe metru pătrat, în cel mult o oră și jumătate, căderi de grindină care poate fi de mari dimensiuni sau poate fi într-un strat mai gros, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, descărcări electrice.

Toate zonele galbene reprezintă un areal în care se pot dezvolta astfel de evenimente. Este un fel de semnal de alarmă pentru ca populația să se aștepte la așa ceva. Nu este neapărat necesar să se și întâmple.

Astfel de fenomene sunt greu de prognozat ca și punct exact sau suprafață exactă. Ele sunt prognozate pe un areal mai larg. Mare atenție să ne protejăm, să ne luăm o umbrelă, să fim pregătiți pentru astfel de fenomene în zona în care avem coduri galbene, avertismente meteorologice, dar nu neapărat se vor produce obligatoriu. 


Acesta este un front atmosferic destul de rapid, pe care l-am regăsit în această dimineață în vestul, nord-vestul teritoriului, va fi mai intens în această după amiază și spre seară în Transilvania, în zonele de deal și de munte, prin Moldova, în Oltenia și Muntenia și apoi va fi mai activ pe partea de sud-est a teritoriului, dar poate nu la fel de intens.

Spuneam că va fi rapid pentru că situația sub acest aspect se va ameliora, urmează să se încălzească treptat.

Zilele următoare vom atinge și temperaturi de caniculă, cel mai cald pare a fi marți în jurul a 35 de grade, apoi sunt variații termice, ar mai fi joi destul de cald, cu temperaturi de caniculă”, a explicat Alina Șerban, meteorolog ANM


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6582 secunde