Când vor fi restituite imobilele și terenurile confiscate de comuniști

151
Când vor fi restituite imobilele și terenurile confiscate de comuniști - restituireaimobilelor-1428340240.jpg

Articole de la același autor

Procesul de restituire a imobilelor și a terenurilor agricole preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist va fi amânat din nou, după ce acesta a mai suferit amânări și în 2014. Noile dispoziții sunt cuprinse într-un act normativ, care se va aplica începând cu data de 5 aprilie 2015.

Măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România sunt cuprinse în Legea nr. 165/2013, în vigoare din luna mai 2013. Totuși, deși legislația în materie stabilea la acea dată anumite termene în care se vor realiza restituirile, întregul proces a fost amânat, prin OUG nr. 115/2013, publicată în Monitorul Oficial chiar în Ajunul Crăciunului, în 2013.

Ordonanța de urgență aflată în vigoare din 2013 trebuia, conform normelor de tehnică legislativă, adoptată prin lege de Parlament pentru a produce efecte în continuare, însă acest lucru s-a produs de-abia acum.

"Concret, Legea nr. 65/2015 va prelungi termenul până la care Agenția Domeniilor Statului dă publicității și transmite Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților lista imobilelor din Fondul național. Dacă, inițial, agenția trebuia să publice lista imobilelor până la 1 ianuarie 2015, acum data limită va fi 1 mai 2015. În plus, se va institui un nou termen, respectiv data de 15 aprilie 2015, până la care Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va realiza, pentru fiecare județ și la nivel național, situația comparativă a cererilor și disponibilului de teren. Anterior, termenul era 1 septembrie 2014", explică avocatul Marius Vicențiu Coltuc.

De asemenea, au fost introduse noi prevederi referitoare la imobilele asupra cărora se menține afectațiune de interes public. Astfel, noul proprietar va beneficia de plata unei chirii, care se stabilește în funcție de valoarea imobilului prin raportare la grila notarială valabilă la data încheierii sau prelungirii contractului de închiriere, se arată în noile dispoziții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2718 secunde