Când vor fi salvate clădirile istorice ale Constanței? Primăria nu vrea să le cumpere

1626
4

Articole de la același autor

Istoria de secole a orașului de la malul Mării Negre este o moștenire ce trebuie prețuită de la generație la generație. Constanța este plină de vestigii istorice, unele conservate și puse în valoare, altele astupate, uitate și lăsate să se degradeze. Casele vechi boierești poartă amprenta vremurilor de odinioară pe fiecare ochi de geam rămas întreg, pe fiecare cărămidă spartă sau vopsită. Multe dintre ele aproape că nu mai pot fi salvate, sunt moarte și așteaptă să fie îngropate. Unele, mai norocoase, au fost renovate sau măcar întreținute și ar putea, într-o zi, să-și recapete strălucirea de odinioară, înnobilând Constanța zilelor noastre.

Cei mai mulți dintre proprietarii acestor imobile nici nu știu ce bijuterii au în mână și nu au resursele financiare necesare să le restaureze și să le redea aspectul îngrijit, păstrând totuși arhitectura veche. Odată cu reabilitarea străzilor din Peninsulă, autoritățile locale au vrut să-i mobilizeze și pe cei care dețin astfel de imobile, să le refacă și să le redea peisajului urban. Operațiunea este, însă, de durată, timp pe care unele clădiri nu îl mai au la dispoziție.

"Toți proprietarii imobilelor aflate în stare de degradare au fost notificați, în ultimele luni, de Corpul de Control, Poliția Locală, Disciplina în construcții. Urmare a acestei acțiuni, mulți proprietare au venit la primărie să solicite informații sau autorizații ori planul urbanistic zonal. De asemenea, cei care nu își permit să refacă imobilele sau nu au interes în ele au demarat procedura de vânzare. Această procedură este, însă, foarte greoaie, în cazul imobilelor monument, deoarece intenția de vânzare trebuie anunțată la Ministerul Culturii și apoi trebuie să aștepte să vadă dacă acesta își exercită dreptul de preempțiune la cumpărare. În cazul în care nu vrea Ministerul Culturii, sunt anunțate autoritățile județene și abia apoi primăria. Deja am semnat astfel de documente, pentru că Primăria Constanța nu intenționează să își exercite dreptul de preempțiune. Toată această corespondență durează între șase și nouă luni și, de multe ori, proprietarii nici nu știu procedura!", a declarat, pentru "Cuget Liber", primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău.

Potrivit acestuia, numeroase imobile sunt în litigiu, iar altele sunt în proces de autorizare pentru restaurare. "După inventariere și aceste notificări sunt mulțumit că proprietarii imobilelor au răspuns într-un fel, fie pentru autorizare, fie pentru vânzare. Vom continua acțiunea de mobilizare a proprietarilor și în perioada următoare", a mai spus Decebal Făgădău.

Vestigiile istorice, ale nimănui

Din păcate, multe alte vestigii ar putea dispărea în curând. Atunci când au început reabilitarea Parcului de la Primărie, autoritățile locale au cerut aviz de la Direcția Județeană de Cultură pentru a restaura și zidurile istorice care se află chiar în parc. "Nu ne-au dat aviz să intervenim pe el, deși propusesem doar lucrări de curățare și restaurare, chiar l-ar fi adus în ton cu restul parcului, atunci când ace-ta va fi gata. Se pare că zidurile de incintă, Termele romane, Basilica nu le revendică nimeni. Nu le vrea nici Ministerul Culturii, nu ni le lasă nici nouă. Practic, nimeni nu se ocupă de ele. În aceste condiții, ne mirăm de ce au ajuns în această situație…", a declarat Ani Merlă, director de programe în cadrul Primăriei Constanța.

Comentează știrea

sibnet
4 decembrie 2015
activitate acasa pe calculator

In sfarsit, ai gasit o afacere online excelenta, un sistem care te conduce pas cu pas pe drumul bunastarii! Ai acum o afacere online la cheie, pregatita cu tot ceea ce iti trebuie! Ai nevoie doar de calculator si conexiune la internet! Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detaliile afacerii, cere detalii la adresa de email: [email protected]

scorilo
4 decembrie 2015
fiul lui mazare

la calendele grecesti sau in ziua strulii

ath
4 decembrie 2015
Soc si groaza.Iarna nu-i ca vara

Primul om din lume care a descoperit ca iarna nu-i ca vara,a fost Basescu.Primul politruc care a descoperit potentialul turistic al Constantei a fost pedelistul Banias.Prin anul 2009,la un pahar cu vin,ca intre frati,Bianias i-a soptit lui Mazare ca orasul poate sa traiasca din turism.Banias era ametit.Mazare nici nu l-a bagat in seama si el era cherchelit.Dovada ca a doua zi i s-a pus pata pe Cazinou. Alba Iulia traieste din turism,Brasovul la fel,Clujul la fel.Alba Iulia are cladiri mai vechi cu cel putin 200 de ani fata de cladirile vechi ale Constantei.Toate sunt renovate.Ei cum au gasit solutii ? Deh....la Constanta,iarna nu-i ca vara.Fagadau a ramas socat cand a aflat ca proprietarii cladirilor nu au bani.Si doamna Merla a fost soacata cand a aflat ca zidurile cetatii le restaureaza numai arheologii.Nu i-a dat nici prin cap sa le dea o suma de bani.Asa e ,istoria ne surprinde.Basescu avea dreptate cand a spus ca iarna nu-i ca vara.Ne bucuram in schimb ca au gasit bani pentru fasole si carnati.Mandru ca sunt pesedist.

Florin
4 decembrie 2015
Afacere la domiciliu

Cum sa faci bani online! Foarte multi oameni au citit deja acest exceptional curs online si GRATUIT in totalitate, care te invata simplu cum sa faci bani online! Primeste si tu un curs gratuit, conceput sa te invete pas cu pas si rapid cum sa faci bani online! Hotaraste-te cu seriozitate, apoi cere informatii mai multe la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5992 secunde