Caniculă la Constanța. Temperaturi record în week-end și săptămâna viitoare

555
Caniculă la Constanța. Temperaturi record în week-end și săptămâna viitoare - fotofondcanicula-1437751635.jpg

Articole de la același autor

Un val de căldură persistentă ajunge, week-end-ul acesta, în zona litoralului. Ne așteaptă câteva zile fierbinți, în care temperaturile vor atinge valori record pentru sezonul acesta. Va fi extrem de cald pe timpul zilei, iar nopțile vor fi tropicale.

Meteorologii ne avertizează că valul de căldură va persista până spre sfârșitul săptămânii viitoare și, din păcate, nu se întrevede vreo șansă de nori sau ploi. Turiștii se vor bucura din plin de vremea călduroasă, așa că, cu siguranță, plajele vor fi pline de la primele ore ale dimineții și până noaptea târziu.

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de caniculă pentru toată zona Dobrogei și tot litoralul, începând de sâmbătă, când va ajunge valul de căldură. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar indicele de temperatură umezeală IT va depăși pragul critic de 80 de unități. Nu este exclus, însă, ca de duminică, să avem chiar cod portocaliu, având în vedere că temperaturile vor continua să crească chiar și luni și marți.

Sâmbătă, la Constanța, cerul este senin și vântul suflă moderat, dinspre est. Noaptea va fi mai plăcut, cu minime de 17 grade Celsius. Duminică, din păcate, briza abia dacă se va simți, vor fi 36 de grade Celsius pe timpul zilei și 21 de grade noaptea. Luni, va fi din nou senin și vor fi între 21 și 35 de grade, iar marți vor fi între 21 și 36 de grade.

Beți multe lichide, dar nu alcoolice!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ne recomandă să facem deplasările necesare numai la primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat, cum ar fi magazine sau spații publice. Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11 și 18. Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare. Consumați 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe de soc, mușețel sau urzici. Mâncați fructe și legume, cum ar fi pepene, prune, roșii sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), mâncați echilibrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică. Evitați băuturile ce conțin cafeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare. Evitați alimentele cu conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumați alcool, nici măcar bere, pentru că vă deshi-dratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

Nu lăsați copiii în mașină!

Mențineți legătura cu persoanele în vârstă, cum ar fi rude, vecini, persoane cu dizabilități, interesându-vă de sănătatea acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie. Nu lăsați copiii sau animalele de companie singure în autoturisme. Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră.

Creați un ambient care să nu supraso-licite capacitatea de adaptare a organismului. Persoanele care suferă de diferite acțiuni trebuie să își continue tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca, în perioada caniculară, să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

Pentru ameliorarea condițiilor de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 18 Iulie 2015
Stire din Social : Cum va fi vremea, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.6829 secunde