Capcanele din asigurarea obligatorie a locuinței

1492
7
Capcanele din asigurarea obligatorie a locuinței - fotofondasigurarelocuinta2-1423764566.jpg

Articole de la același autor

Cutremurele sunt din ce în ce mai dese în țara noastră. Pământul se zguduie fără încetare și se pare că ne paște un seism puternic. În aceste condiții, constănțenii au început să fie din ce în ce mai tentați de asigurarea caselor sau apartamentelor în care locuiesc.

Pe principiul "mai bine dau acum puțin și primesc la nevoie mai mult", asigurările au devenit, brusc, interesante. Chiar dacă sunt deja obligatorii de ceva timp, mai puțin de un sfert din constănțeni și-au făcut deja asigurare a locuinței. Cei care au avut inspirația și au deja un astfel de contract au avut chiar posibilitatea să ceară daune.

Potrivit reprezentanților Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale SA, (PAID), societatea care trebuie să facă plățile, 840 de dosare de daună au fost deschise până acum în urma celui mai mare cutremur care a avut loc anul trecut, valoarea plătită până acum fiind de 200.000 de lei pentru un număr de aproape 200 de dosare. Dauna medie plătită este în jur de 1.000 de lei.

"Acordul final de plată îl au 240 de dosare. Un număr de 100 de dosare au fost respinse și restul sunt încă în instrumentare. Termenul de plată poate fi prelungit în lipsa actelor de proprietare, lipsa adreselor de confirmare a evenimentelor ori din cauza faptului că unii asigurați își dau acordul pentru avizul de plată după care nu mai sunt de acord. Noi nu putem plăti decât când dosarul este finalizat și asiguratul și-a dat acordul", a explicat Nicoleta Radu Neașcu, directorul general al PAID.

De ce nu ești despăgubit?

Numeroase dosare au fost respinse pentru că locuințele expertizate tehnic erau în colaps din cauza stării avansate de degradare și a lipsei întreținerilor uzuale, pentru că respectivele construcții asigurate aveau alte destinații decât cea de locuință, cum ar fi baruri, magazine, pensiuni, pentru că în contract nu apărea anumite riscuri, cum ar fi vânt, vijelie, tasare, infiltrații prin acoperiș, pentru că riscurile erau produse înainte de intrarea în valabilitate a poliței de asigurare. De asemenea, unul dintre cele mai importante motive de respingere a despăgubirilor a fost acela că locuințele respective erau neconforme cu prescripțiile tehnice în vigoare. Practic casele erau prăbușite ca urmare a defectelor de construire și nu din cauza unor fenomene naturale.

Astfel de probleme au întâlnit numeroși constănțeni care au cumpărat case gata ridicate și, ulterior, au avut probleme cu structura acestora, din cauza nerespectării normelor de construcție.

"Am cumpărat o casă în Valu lui Traian și, după numai un an, au apărut numeroase crăpături. La cutremurul din luna noiembrie, acestea s-au accentuat. Noi am vrut să facem asigurare obligatorie încă de la finele lui 2013, dar nicio firmă de asigurare nu a dorit să facă polița. Motivul invocat de acestea au fost problemele grave la structură. Acum nu ne mai rămâne decât să ne rugăm să nu vină vreun cutremur mare sau, dacă vine, să nu fim acasă", ni s-a plâns Maria Chivu.

Femeia nu a reușit nici până în ziua de astăzi să-și asigure casa. Va trebui să facă o expertiză a situației imobilului, să repare defectele, în cazul în care ele se pot remedia în această fază și abia apoi, pe baza unei noi expertize, să solicite încheierea unei polițe de asigurare.

20 de euro pe an!

Polița obligatorie de asigurare PAID acoperă trei riscuri specifice României - cutremur, inundație și alunecare de teren. Prețul unei polițe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuințele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic și/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic și/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliței PAID contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro. 

Comentează știrea

dexter
13 februarie 2015
do you speak euro!?

vorbim in euro, tare, doar la salarii vorbim in lei

job online de acasa
13 februarie 2015
job

Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

optimist
13 februarie 2015
despre seisme si manipulare

Vreau sa nu mai comentez nici o stire dar este imposibil.Manipularea este imensa.Plecam de la afirmatia'' Pământul se zguduie fără încetare și se pare că ne paște un seism puternic.''Sa intelegem ca pana in 2015 n-au mai fost cutremure?S-au informat domnii reporteri despre zona seismica Vrancea?Sigur NU.Aflati ca toate aceste cutremure de mica intensitate descarca tensiunea din placi micsorand riscul unui seism major.In zona Vrancea se inregistreaza 2-3 seisme zilnic,deci incetati cu manipularile grosolane pt.a prosti populatia.

MARIA
13 februarie 2015
Angajari in Constanta

Studioul de videochat AriaStudio este unul din putinele locuri de munca din Constanta unde poti castiga ca si model un salariu mediu de 1.000-3.000 $/luna si, in acelasi timp putand sa iti faci singura programul. Echipa exclusiv feminina,ambient profesional,dar in acelasi timp familiar. Oferim Comision intre 50-80% plus bonusuri lunare in functie de performanta. Sustinere in gasirea unei chirii in prima luna. Colaboram si cu modele ce vor sa lucreze de acasa. [email protected] www.ariastudio.ro MARIA-0721133353

Arabu
13 februarie 2015
Functia doboara gradul

Cm este vrajeala aia ca daca nu a fost cutremurul mai mare degradul 4 pe scara Rihter, nu esti despagubit, firmele astea de asigurari mai gasesc multe chichite ale legilor ca sa evite despagubirile ?

eva
13 februarie 2015
munca la domiciliu

Cea mai apreciata oferta de lucru! Opriti-va aici, pentru ca veti gasi mereu si mereu aceasta oferta de lucru! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Cea mai noua oferta de lucru !!!
19 februarie 2015
Job

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Joi, 12 Februarie 2015
Stire din Social : Cutremur de 6,7 grade!
Duminică, 08 Februarie 2015
Stire din Social : S-a zgâlțâit iar pamântul!
Vineri, 06 Februarie 2015
Stire din Social : Cutremur de 3,2 grade în zona Vrancea
Pagina a fost generata in 1.6117 secunde