ANSVSA a anunțat luni, 9 septembrie a.c. că în România mai sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel național. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița.
“Menționăm că, începând cu data de 06.09.2024, a intrat în vigoare ordinul comun al ANSVSA, MADR și MAI, care prevede pentru o perioadă de 30 de zile, următoarele măsuri:
– toate rumegătoarele mici care intră pe teritoriul României sunt plasate în carantină și, suplimentar, sunt testate serologic și virusologic individual, pentru determinarea virusului pestei micilor rumegătoare;
– toate mișcările de rumegătoare mici de pe teritoriul României sunt suspendate;
– prin excepție la solicitarea scrisă a proprietarului animalelor, direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană (DSVSA), respectiv a municipiului București, competentă teritorial, poate permite mișcarea rumegătoarelor mici în următoarele situații:
– din exploatații către abator;
– din exploatații către centrele de colectare;
– din centrele de colectare către abator sau port;
– din exploatația temporară către exploatația de origine, cu condiția carantinării la destinație, pentru cel puțin 30 de zile de la intrarea ultimului animal”, au transmis reprezentanții ANSVSA.
Pentru toate transporturile, DSVSA competentă teritorial de la locul reținerii stabilește conduita de urmat pentru animalele reținute, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care a dispus reținerea, stabilește conduita de urmat pentru mijlocul de transport.
Pentru toate transporturile de rumegătoare mici, DSVSA competentă teritorial dispune măsuri cu privire la animalele reținute de reprezentantul acesteia și asigură prezența medicului veterinar în maximum o oră la locul unde a fost oprit în trafic mijlocul de transport, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea scrisă a DSVSA, verifică modul de respectare a obligației de descărcare a animalelor în punctul stabilit de către DSVSA și o informează cu privire la cele constatate.
ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine să respecte toate măsurile dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării.
Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.