Cât costă asigurarea locuinței și ce riscă rău-platnicii

729
Cât costă asigurarea locuinței și ce riscă rău-platnicii - catcostaasigurarea-1436288274.jpg

Articole de la același autor

Începând de joi, asigurarea facultativă pentru locuințe va putea fi încheiată de proprietari doar în condițiile în care aceștia au încheiat anterior asigurarea obligatorie. Legea a fost modificată astfel încât proprietarilor li se va elibera doar polița PAD, de asigurare obligatorie, eliminându-se certificatul de asigurare. 


Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cu-tremurelor, alunecărilor de teren și inun-dațiilor a fost modificată. Astfel, începând de joi, proprietarii de locuințe vor fi obligați să încheie asigurarea obligatorie pentru a-și putea crea și o poliță facultativă de despăgubire. 


Concret, de joi, societățile de asigurare-reasigurare nu vor mai avea voie să facă asigurări facultative în cazul locuințelor pentru care nu s-au încheiat asigurări obligatorii. 


"Obligativitatea proprietarului unei locuințe de a încheia polița PAD, înaintea încheierii poliței facultative, există și conform Legii 260/2008. Legea nr. 191/2015 vine ca o modificare a acesteia și introduce, printre altele, o interdicție referitoare la încheierea asi-gurărilor facultative pentru locuințe. Cu alte cuvinte, societățile de asigurare nu vor mai putea încheia asigurări facultative în cazul locuințelor pentru care nu s-au încheiat asi-gurări obligatorii. 


În altă ordine de idei, deși în momentul de față dovada existenței contractului de asigurare obligatorie a locuinței se face atât cu polița PAD, cât și cu certificatul de asigurare, noua lege va elimina documentul din urmă. Astfel, societățile de asigurare vor elibera doar polița PAD la încheierea contractului. 


Conform Legii nr. 260/2008, proprietarii de locuințe care nu încheie asigurarea împotriva dezastrelor naturale pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei", a explicat un inspector de asigurări din Constanța. 


Locuințele sunt împărțite în două categorii: tip A - beton armat, metal, lemn, materiale tratate termic, și tip B, din chirpic, cărămidă nearsă. Potrivit asiguratorilor, există diferențe la prima de asigurare, în funcție de cum sunt construite. Pentru casele de tip A, prețul asigurării este de 20 de euro pe an, iar despăgubirile acordate ajung până la 20.000 de euro. Pentru casele de tip B, prețul este de 10 euro, iar despăgubirile ajung până la 10.000 de euro. Prin PAD sunt acoperite daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului natural. 


Polița PAD, care are o valabilitate de 12 luni, va fi valabilă începând cu ora 00:00 a celei de-a cincea zi de la data la care se va face plata primei obligatorii și semnarea contractului de asigurare. 


În cazul construcțiilor cu destinație de locuință aflate în coproprietate, se va încheia un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte. În acest caz, prima de asigurare se va plăti pe fiecare locuință în parte. 


Locuințele situate în clădirile expertizate tehnic de către experți tehnici atestați și încadrate prin raport de expertiza tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile prevăzute de lege, până la data terminării lucrărilor de consolidare a clădirilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 21 Iunie 2015
Stire din Social : Cutremur în România, seara trecută
Pagina a fost generata in 0.4267 secunde