Cât de curată este apa de la robinet din Constanța
Articole de la același autor
La nivelul acestor locații, ampla-sate toate la intrările în blocuri, există un robinet legat la rețeaua stradală exact înaintea apometrelor blocurilor respective. Astfel, în fiecare zi a campaniei, cetățenii din zonă vor putea bea apă potabilă așa cum este ea furnizată de societatea RAJA și vor putea face diferența între apa din rețeaua stradală și apa care ajunge la robinetele din apartamente după ce aceasta a trecut prin instalațiile vechi și de peste 40 de ani.
Calitatea apei, distrusă de țevile vechi
"În prezent, majoritatea blocurilor din municipiul Constanța, dar și din județ au o vechime de peste 25 de ani. Există încă și cazuri în care vechimea condominiilor ajunge și la aproape 40 de ani. În toate aceste situații, procentul în care au fost efectuate reparațiile capitale la instalațiile comune se apropie foarte mult de 0%. Numărul asociațiilor cu subsolul inundat din cauza conductelor sparte crește de la zi la zi. Mai mult, din cauza vechimii instalațiilor comune de la nivelul blocurilor care aparțin asociațiilor (conducte colmatate, sparte, ruginite), calitatea apei potabile livrate de RAJA are de suferit. În astfel de condiții, eforturile făcute de RAJA Constanța pentru a asigura o apă foarte bună din punct de vedere calitativ, practic, nu au nici o finalitate, atâta timp cât sistemul interior de alimentare este unul învechit, spart și plin de rugină. Bineînțeles, că în aceste condiții, apa care ajunge la robinetele consumatorilor de la bloc suferă anumite modificări și nu mai corespunde din punct de vedere calitativ cu apa furnizată de RAJA pe sistemul de alimentare aparținând societății", explică purtătorul de cuvânt al S.C. RAJA S.A., Irina Oprea.
În conformitate cu legislația în vigoare, instalațiile din subsolul blocurilor sau condominiilor și cele care trec de contorul general sunt proprietatea indiviză a tuturor locatarilor/proprietarilor imobilului respectiv. Reparațiile și întreținerea acestor instalații interioare cad exclusiv în sarcina locatarilor sau proprietarilor. S.C. RAJA S.A. Constanța administrează și intervine doar la nivelul rețelei publice de alimentare cu apă, limita de proprietate fiind apometrul general.
Certificare periodică
S.C. RAJA S.A. Constanța este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării cu apă a populației, deservind consumatorii din 145 de localități răspândite pe teritoriul a șase județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Dâmbovița și Brașov. Pentru RAJA Constanța, calitatea serviciilor furnizate nu mai reprezintă un deziderat, ci o certitudine reconfirmată prin fiecare picătură de apă furnizată milioanelor de consumatori. Creșterea și menținerea calității apei potabile la cele mai înalte standarde europene s-au reușit prin eforturi susținute financiar și uman, zi de zi și an de an.
Încă din anul 2008, S.C. RAJA S.A. Constanța a obținut certifica-rea sistemului de management al siguranței alimentului în conformitate cu cerințele standardului ISO 22000:2005.
"Pentru menținerea acestei certificări, societatea noastră este auditată anual de două ori pentru calitatea apei potabile furnizată. În acest context, alimentarea cu apă numai din sursele de subteran, cu apă de cea mai bună calitate, cu caracteristici similare apei plate, a fost obiectivul societății. Apa furnizată de RAJA este extrasă de la adâncimi cuprinse între 120 și chiar 1.000 metri, din cele peste 400 de puțuri/foraje de extragere a apei din subteran amplasate pe cele 91 de surse de adâncime", precizează reprezentantul RAJA.
Raze ultraviolete pentru dezinfecția apei
În premieră la nivel național, S.C. RAJA S.A. Constanța a introdus tehnologia cu raze ultraviolete pentru dezinfecția apei. Tehnologia cu ultraviolete este o metodă sigură pentru tratarea apei ce nu folosește adaosuri chimice și implicit nu afectează mediul înconjurător. În urma tratării, proprietățile fizice și chimice ale apei nu se schimbă, dar se reușește eliminarea eventua-lelor componente bacteriologice, motiv pentru care metoda este folosită cu succes în numeroase țări în tratarea apei potabile, dar și în industria alimentară și farmaceutică.
Tot societatea RAJA Constanța a fost prima din țară, la nivelul căreia s-a înființat un serviciu de specialitate - Direcția de Calitate, ai cărui reprezentanți monitorizează și analizează indicatorii chimici, fizici și biologici ai apei potabile, indicatorii care atestă potabilitatea finală a apei livrate, analize care se fac în permanență, chiar și din oră în oră, prin inter-mediul laboratoarelor acreditate RENAR.
De asemenea, pentru a asigura un control maxim al calității apei potabile, la nivelul societății a mai fost înființată și Inspecția Sanitară și de Mediu, ai cărei reprezentanți verifică permanent prin sondaj calitatea apei. "Mai mult, între RAJA Constanța și Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța există un contract de monitorizare a calității apei. Prin recoltarea de probe din toate sursele de apă care sunt analizate în laboratoarele proprii, reprezentanții DSPJ realizează practic un supracontrol asupra calității apei potabile. În aceste condiții, toți abonații RAJA Constanța au certitudinea că apa potabilă pe care o consumă din sistemul de alimentare al societății este de o calitate ireproșabilă, în conformitate cu prevederile legale", mai adaugă Irina Oprea.
Comentează știrea
rugina conductelor blocului e altceva...gustul apei din sursa galesu il face imposibil de baut ! in zona Casa de Cultura NU poti sa bei apa de la robinet! si asta de mai bine de 15 ani !
in zona dacia toata vara ne-au tinut fara presiune la robinet motivind ca tevile noastre sunt infundate ,acum cind au descoperit pierderi de apa masive in zona si au remediat sapind gauri in vreo teri locuri avem din nou presiune...unde e proasta gestiune tevilor raja??
Ce mizerabila este politica.Aloooooooo nu va mai laudati cu apa plata din Constanta ca va contrazic locuitorii.Dar mai mult ce ziceti de apa mizerabila de la Cernavoda care are miros de canalizare anputita si daca o tii antro sticla trei zile se anverzeste apa.Oare nu aude nimeni,oare nui pasa nimanui de sanatatea populatiei?Dar suntem an Romania totul e posibil,preturile cres vertiginos fara sa pese nimanui nici chiar domnului primar Hinsa care sa laudat in campanie ca va goni RAJA din orasi.RUSINE.
Sa vina boierii de la RAJA sa bea apa din blocul situat in C-ta,str.M.Viteazul nr. 67,bloc vechi de peste 50 de ani(vechimea a impus schimbarea in timp a instalatiei interioare) care are o conducta de aductiune ce traverseaza str.Castanilor de aceiasi vechime facuta ciur de rugina. Aceasta, sa-i zicem teava, este aproape acoperita in totalitate de mansoane de reparatii.Cert este ca in urma cu cateva luni de zile am gasit in chiuveta de la bucatarie o LIPITOARE care saraca de ea nu a vazut tehnologia cu ultraviolete ! Chiar pe langa ruginitura Raja a instalat recent pe str Castanilor o conducta nou nouta dar FARA A FACE NICI O SCHIMBARE A SITUATIEI MAI SUS ARATATE !!!!