Cât de greu este să te debranșezi de la RADET

1916
5
Cât de greu este să te debranșezi de la RADET - catdegreueste3-1409492285.jpg

Articole de la același autor

r Sute de constănțeni așteaptă avizul favorabil de luni de zile

Două săptămâni, atât mai au la dispoziție constănțenii care vor să se debranșeze de la RADET. Dosarele pentru solicitarea deconectării de la sistemul centralizat de termoficare mai pot fi depuse până pe data de 12 septembrie 2014. Ulterior, nu se mai pot face cereri. Totuși, chiar și cei care se încadrează în acest termen au șanse mici să mai fie debranșați.

Din cele peste 1.400 de cereri depuse, până în prezent, abia au primit aviz favorabil aproape 400. Unii constănțeni așteaptă încă din primăvară un semn de la RADET, cu speranța că vor putea să își taie țevile și să nu mai fie nevoiți să plătească sute de lei pentru încălzirea de la iarnă. Atenție însă, dacă nu respectați procedura legală, riscați amenzi uriașe.

"Am depus cererea de debranșare chiar în primăvară, în luna mai, când a fost întreruptă furnizarea de căldură. Suntem o scară întreagă, de zece apartamente, care vrem să ne debranșăm. Întrunim toate condițiile, documentele sunt complete, pentru că am procedat la fel ca și vecinii noștri de la scara alăturată care au obținut debranșarea anul trecut. Cu toate acestea, se tot amână decizia. Este clar că se tergiversează. Nici noi și nici alte scări de pe strada noastră nu au primit încă răspunsul. Dacă nu ne încadrăm, trebuie să așteptăm până la anul! Nu mi se pare corect. Practic, ne țin forțat în sistem!", ni s-a plâns T. B., din cartierul Inel II.

RADET-ul analizează cu mare atenție fiecare solicitare de debranșare, iar condițiile sunt destul de stricte.

"În municipiul Constanța gradul de debranșare este de 1 - 2 la sută, un procent redus în comparație cu celelalte orașe ale țării", explică Liviu Popa, direc-torul de producție al RADET Constanța. Activitatea de debranșare se realizează în conformitate cu legislația în vigoare (Legea 325/2006), astfel că un apartament poate fi deconectat doar printr-o procedură specială. Pașii de urmat și lista actelor necesare sunt disponibile pe site-ul RADET sau, contra sumei de 10 lei, direct la registratura instituției. Cei care aleg să ocolească metoda legală, trebuie să știe că riscă amenzi usturătoare.

Astfel, dacă sunt prinși că s-au debranșat ilegal, consumatorii sunt nevoiți să plătească o amendă de 1.000 lei, precum și să refacă instalația de termoficare în termenul stabilit de organul de control. Vara aceasta s-au înregistrat aproximativ 900 de cereri de debranșare, însă nu toate cererile depuse primesc aviz favorabil din partea furnizorilor de energie termică.

Facturi încărcate cu repartitoarele de cost

Cei care preferă să rămână însă racordați la RADET sunt sfătuiți să își monteze repartitoare de costuri pentru a mai reduce din factură. Asta deși există numeroase reclamații privind modul în care firmele specializate calculează consumul de căldură. Chiar și reprezen-tanții RADET recunosc că există multe firme care încarcă facturile oamenilor sau nu calculează corect costurile.

"Pentru un apartament cu 2 camere, costul de încălzire în lunile de iarnă nu poate depăși 1,5 gigacalorii, însă din cauza erorilor firmelor consumatorii au ajuns să plătească chiar dublu", a mai declarat Liviu Popa. Erorile provin din evaluarea greșită atât a suprafeței instalațiilor, cât și a suprafeței radiante din apartamente. Cu toate acestea, pentru cei care nu au repartitoare de costuri, RADET încurajează instalarea robinetelor termostatate, care permit reglarea individuală a confortului termic, precum și economisirea unor sume considerabile. Robinetele pot fi montate de orice instalator, iar costul pe bucată este estimat în jurul valorii de 25 lei.

Comentează știrea

Karadeniz
1 septembrie 2014
Radetul nu e stat in stat

Numai la noi se practica legalitatea asta excesiva. Radetul e un furnizor de servicii. Nu-mi place serviciul respectiv nu-l utilizez, Ce documente, taxe de de bransare, aprobari etc. Imi decuplez caloriferele de la coloana, anunt asociatia si atat. Vreau sa vad si eu un proces castigat de RADET pentru cineva care s-a debransat singur .

constantean
1 septembrie 2014
Care Lege 325/2006?!

"CAZURI IN CARE NU SE EMITE AVIZUL FAVORABIL DE DECONECTARE/DEBRANSARE I. In cazul in care nu puteti face dovada a cel putin o deconectare totala legala de la sistemul de termoficare efectuata in condominiul din care face parte apartamentul pentru care doriti deconectarea, prin proces verbal de debransare incheiat anterior datei prezentei solicitari ( conform H.C.L.M. 429/08.09.2008 prin care mun. Constanta a fost declarat zona unitara de incalzire) NU SE EMITE AVIZUL FAVORABIL PENTRU DECONECTARE. " Mai sus este prima conditie ce trebuie indeplinita pentru obtinerea unui aviz favorabil de debransare, extras de pe site-ul RADET Constanta. Nu are absolut nicio legatura cu Legea 325/2006. Sa va mai amintesc ca in celelalte orase debransarea chiar se face respectand legea sus amintita? (doar prin hotararea Asociatiei de proprietari si dupa obtinerea acordului vecinilor directi). Aaaa, ca mai departe gasim si conditiile impuse de 325/2006, asta e altceva, dar acelea pot fi indeplinite de 99,99% dintre solicitanti. PS Mai am o nelamurire...cum se face ca debransarea este conditionata/practic interzisa de catre o regie ce se ocupa cu transportul energieie termice si nu de catre cei ce produc aceasta energie?

abonat
1 septembrie 2014
+1

la ce sa te astepti de la nulitatile numite politic pe baza de carnet, evident PSD in cazul acestui directoras? avem in asociatie 4 familii ce au castigat deja in instanta impotriva acestor abuzuri RADET...urmeaza si altele.

Răspuns la: Care Lege 325/2006?!
Adăugat de : constantean, 1 septembrie 2014
"CAZURI IN CARE NU SE EMITE AVIZUL FAVORABIL DE DECONECTARE/DEBRANSARE I. In cazul in care nu puteti face dovada a cel putin o deconectare totala...
Vasile
1 septembrie 2014
agentul termic

Datoria contractuala a RADET este sa furnizeze apa calda la intrarea in contoarele de caldura iar cea a asociatiilor sa returneze apa dupa ce s-a racit in calorifere. Radet nu are nicio treaba cu ce se intampla dincolo de intrarea in blocuri. Daca se strica, se sparge, trebuie reparati alti robineti, daca locatarii isi monteaza sau nu repartitoar, isi decupleaza sau isi taie tevile la calorifere RADET are cum constata doar ca se modifica debitele si temperatura de intoarcere a apei. Restul este abuz in numele legii, prea des intalnit. Pentru cine functioneaza legea care pretinde amenda de 1000 de lei? Si o mistificare: RADET connforma ca unele firme incarca factura la blocurile cu repartitoare... NU au cum sa le incarce mai mult decat suma care este calculata de RADET... La cine ajung banii carew sunt ceruti in plus? Cine a autorizat precedura de plata cu repartitoare asa cum este ea acum?? Nu cumva legea? La ce fel de economii s-o fi referit RADET ca se fac daca iti montezi la apa calda de la RADET doar robinet termostatat fara repartitor? Pe ce factura sunt trecuti banii risipiti cu tevile neizolate care incalzesc iarna straziile si trotuarele sau apa care a curs asta iarna cand teava de apa calda s-a facut gheizer in curtea CET ? Daca mai exista usi prin care se duc bani unde nu trebuie scrieti si in continuare articole de ancheta jurnalistica si desteptati-ne, ca fie curmata bataia de joc, nu lasati cititorii sa se injure intre ei.

Geo
1 septembrie 2014
POPA, un mincinos

RADET savarseste un abuz cind cere sa mai fie cel putin un debransat. Art. 249 din ordinul 91 al ANRSC nu mai este valabil in urma Hotararii 18/23.01.2013 in Dosar 1389/36/2012 si admite excepția de nelegalitate a art.249 din Ordin nr.91/2007, constată nelegalitatea art.249 din Ordinul nr.91/2007. (jud.AG)- IP si pe ICCJ: Decizia 6351/25.09.2013 . Legea prevede doar sa ai acordul asociatiei de proprietari, acordul vecinilor iar furnizorul sa fie anuntat cu 30 zile inainte.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4977 secunde