Cât timp pot lucra tinerii ca ucenici

199
Cât timp pot lucra tinerii ca ucenici - ucenici-1537370813.jpg

Articole de la același autor

Potrivit legii, prin ucenicia la locul de muncă se urmărește obținerea unei calificări, pentru tinerii cu vârsta între 16 și 25 de ani, nevoiți să se adapteze unui context economic din ce în ce mai dificil. Potrivit reprezentanților Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, ucenicia la locul de muncă este soluția pentru adaptarea formării profesionale la nevoile reale ale angajatorilor, cât și a unor nevoi prin care se păstrează și se continuă anumite meserii tradiționale.


Astfel, prin contractul de ucenicie, tinerii pot obține un loc de muncă cu o durată între un an și trei ani. Perioada de probă la care poate fi supus ucenicul nu poate fi, însă, mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică și practică sau numai pregătire practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare și Certificare a Competențelor Profesionale, de unde acesta primește un atestat. De precizat că toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.


Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabilește în funcție de ocupația/calificarea pentru care urmează să se pregătească ucenicul și de competențele dobândite anterior de către acesta. Totuși, aceasta nu poate fi mai mică de: 12 luni, în cazul în care ucenicia se organizează pentru dobândirea unei calificări de nivel 2; 24 luni, pentru nivelul 3; 36 luni, pentru nivelul 4.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2798 secunde