Câtă apă mai este în Dobrogea

411
1
Un om consumă zilnic între doi și patru litri de apă, dar această cantitate este preluată, într-o mare măsură, de alimente. Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, Agenția Județeană de Mediu Constanța atrage atenția asupra protejării resurselor de apă. Motto-ul aniversării din acest an, "Lumea este însetată pentru că ne este foame", are drept obiectiv sensibilizarea cu privire la cantitatea de apă necesară pentru a produce alimente.
Sunt șapte miliarde de oameni pe întreaga planetă care au nevoie de hrană zilnic. Până în anul 2050, se estimează că populația va crește la nouă miliarde. Foametea a lovit deja un miliard de oameni din populația globului, iar resursele de apă sunt limitate.
În Dobrogea bazinul hidrografic ocupă o suprafață de 10813 km, din care bazinul hidrografic litoral cu o suprafață de 5.480 km. Resursele de apă ale județului Constanța sunt constituite din apele de suprafață - râuri, lacuri, fluviul Dunărea (Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari - sursa Galeșu) și ape subterane (47 de surse). Consumul total anual de apă în sectorul public raportat la populația totală a fost, în anul 2010, de 79,72 mc/locuitor, iar ponderea populației cu acces la apă potabilă a fost de 73,7%.

Apele menajere poluează cel mai mult
"Principalele probleme care afectează calitatea apelor sunt: epurarea inadecvată a apelor uzate menajere, controlul inadecvat al evacuărilor de ape uzate industriale, pierderea și distrugerea zonelor de captare, amplasarea necorespunzătoare a obiectivelor industriale, defrișarea, modificarea necontrolată a tipurilor de culturi agricole și proastele practici agricole", precizează directorul executiv al APM Constanța, Simona Constantin.
Pentru a proteja resursele de apă ar trebui să urmăm o dietă sănătoasă și durabilă, un stil de viață sănătos, să consumăm alimente care au nevoie de mai puțină apă pentru producerea lor, să reducem risipa de alimente (30 de procente din hrana zilnică produsă în întreaga lume rămân neconsumate, iar în acest fel, apa necesară producerii alimentelor este irosită), să conservăm ecosistemele care susțin disponibilitatea și calitatea apelor, să recirculăm și să reutilizăm apa, să renunțăm la agricultura chimizată și intensivă, să adaptăm managementul apei la schimbările climatice.

Comentează știrea

un batran
23 martie 2012
de ziua apei

Nu am vazut / auzit vreodata pe cineva sa comenteze pretul exagerat-nemilos-aberat (ca dinamica a cresterii) a facturilor RAJA . Si ca operator unic pe domeniu ar trebui sa dea explicatii periodice detaliate asupra formarii pretului, a serviciilor prestate . Pe acest segment abordarea tematicii este nula. Nici macar in an electoral.!!! O scapare ? subiect tabu ? incompetenta? ...teama...? ? OPC..... Societatea Civila.....Mediul academic..... Pensionari (intelectuali) ......Silentio stampa -pana cand? O dezbatere publica cu punctul de vedere a consumatorului ar gasi o larga audienta.

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 23 Martie 2012
Stire din Social : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Vineri, 23 Martie 2012
Stire din Social : Atenție, se oprește apa!
Vineri, 23 Martie 2012
Stire din Social : Cât o mai duc plajele românești
Pagina a fost generata in 1.3046 secunde