Câți bani pun românii deoparte

229
Câți bani pun românii deoparte - 220377publimediashutterstock-1351545633.jpg
Românii economisesc 9% din venitul lunar, la fel de mult ca austriecii, cehii și germanii, însă în termeni nominali sumele economisite de români sunt cele mai reduse din 12 țări europene, având în vedere diferențele mari între salarii, reiese din cel mai recent barometru Erste Group.


În termeni nominali, românii economisesc 39 de euro pe lună, cea mai scăzută sumă din țările analizate. Germanii conduc din punct de vedere al sumelor economisite lunar (178 euro), urmați de austrieci (164 euro), polonezi (90 euro), slovaci (83 euro) și cehi (78 euro). Ungurii, ucrainenii, sârbii, croații și muntenegrenii pun deoparte mai puțin de 50 de euro pe lună.

Numai 20%-30% dintre cetățenii ECE sunt multumiți de suma pe care reușesc să o economisească în prezent, față de peste jumătate dintre austrieci sau germani. Ucrainenii sunt cel mai puțin mulțumiți, urmați de români, sârbi și unguri.

Românii sunt cei mai pesimiști dintre țările analizate și când vine vorba de așteptările privind economisirea în următorii cinci ani, astfel că 52% consideră că vor pune mai puțini bani deoparte. Doar 22% dintre persoanele intervievate din România spun că vor economisi mai degrabă mai mult în următorii cinci ani, iar 27% estimează că vor pune deoparte aceeași sumă de bani ca în prezent.

Spre deosebire de români, mai mult de jumătate dintre cehi, slovaci, croați și sârbi consideră că vor economisi mai mult sau la fel ca în prezent și peste cinci ani. În prezent, opt din zece sârbi, români și unguri se simt personal afectați de situația economică negativă din țările lor, în timp ce mai puțin de jumătate dintre cehi și austrieci au resimțit impactul crizei financiare globale.

Barometrul a analizat și în ce măsură sunt dispuși cetățenii din țările analizate să se îndatoreze pentru achiziția unei locuințe.

Rezultatele au arătat că românii sunt cel mai puțin dornici să se împrumute pentru a-și cumpăra o locuință, în contrast cu trendul din celelalte state. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 30 Octombrie 2012
Stire din Social : Cum va fi vremea astăzi, la Constanța
Marţi, 30 Octombrie 2012
Stire din Social : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 1.4455 secunde