Concurs Caznele la care ești supus pentru o pensie de handicap

1347

Articole de la același autor

Zilnic, aproximativ 50 de persoane stau în sala de așteptare de la parterul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța pentru evaluarea periodică sau pentru obținerea unui certificat de handicap. Într-un miros de nedescris, pe jos, în fața instituției, în cârje sau cărucioare, oamenii se înghesuie ore în șir în speranța că, de data aceasta, vor avea mai mult noroc.
Este și cazul familiei Vilău, din satul Piatra, comuna Mihail Kogălniceanu, care a venit cu băiatul pentru a obține o pensie de handicap.
Ionel Vilău, tânărul de 29 de ani, a plecat în Germania, în speranța unui trai mai bun. Doar că norocul nu i-a surâs pentru că, la doar o lună de muncă peste hotare, adică pe 20 decembrie, bărbatul a suferit un accident de mașină.

Datori la spitalul din Germania
În urma impactului, Ionel Vilău a stat internat în spital, la Hamburg, două luni. "A fost operat în Germania și nu a stat nimeni cu el, săracul…", ne povestește cu lacrimi în ochi Florina Vilău, mama băiatului.
Necazul nu s-a terminat pentru familie. La scurt timp după venirea băiatului în țară, familia a primit un plic prin care este informată că trebuie să plătească peste 30.000 de euro pentru spitalizare. "Tot primim plicuri acasă care ne anunță că suma s-a majorat. Vă dați seama că nu avem cum să plătim banii aceștia. Eu nu lucrez, iar singurul venit al familiei este pensia de handicap a soțului, adică 400 de lei", spune femeia.
Băiatul a plecat în Germania printr-o firmă din Constanța. A semnat un contract pe șase luni, însă nu a fost recunoscut în Germania: "Acolo, băiatul meu ar fi semnat contractul abia după trei luni de muncă. Așa au procedat ceilalți băieți cu care a plecat fiul meu", ne explică mama băiatului.
La scurt timp după sosirea în țară, familia și-a internat băiatul la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, la doctorul Alexandru Funaș, medic specialist neurochirurg. Mama ne-a povestit că atunci când a ajuns acasă, băiatul nu vorbea, nu judeca și nu putea fi lăsat singur. Atunci a aflat că poate primi pensie de handicap.

Foarte mulți nu apucă să intre la comisia de expertiză
Cu toții au venit la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, în speranța că băiatul va putea beneficia de pensie. Nu este prima vizită făcută. "Am avut noroc pentru că aici este o nebunie, sala de așteptare se umple și mulți nu apucă să intre la comisie. Alții au fost programați și-mi era frică să nu fiu respins", a declarat Alexandru Vilău, tatăl. A avut noroc și a fost rugat să vină cu băiatul la control.
Într-un colț, stingheră, întreaga familie a așteptat să vadă dacă băiatul va fi văzut de comisie. "Acum stăm și așteptăm să fim primiți. Dacă îl vede comisia se va stabili și gradul de handicap", ne spune tatăl.
Florina Vilău se plânge că a dat mulți bani pe transport și că le-ar fi greu să plătească mereu o mașină care să-i aducă la Constanța. "Am plătit o mașină ca să-l aducem aici. E greu pentru că nu-l putem scăpa din ochi, trebuie să-l urmărim să nu se lovească. Sărăcuțul, șase ani avea pe cartea de muncă, iar acum nu e în stare să facă nimic!", declară mama îndurerată.
Familia dorește să fie despăgubită de firma care l-a trimis pe Ionel în Germania.
După ce a fost evaluat de comisia medicală, băiatul a primit verdictul: un bilet de trimitere la medicul specialist neurochirurg din Policlinica I în vederea pensionării pe caz de boală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.933 secunde