Concurs Asistenta care a declarat o pacientă decedată, deși femeia trăia, și-a dat demisia

996

Articole de la același autor

Asistenta care a declarat o bătrână decedată, deși femeia încă trăia, a recunscut că este vinovată și și-a dat demisia. Ieri, reprezentanții Ministerului Sănătății Publice, în frunte cu secretarul de stat Raed Arafat, s-au deplasat la Constanța pentru a face o anchetă cu privire la acest caz.

O comisie condusă de dr. Raed Arafat, dr. Marius Enescu - directorul executiv al ASPJ, Tanța Culețu, directorul medical al ASPJ, și Vasile Popescu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Constanța (SAJ), a analizat cazul. Asistenta medicală Mioara Trache a fost audiată. De asemenea, comisia a analizat declarațiile reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, care s-au aflat la fața locului când pacienta a fost declarată decedată.
"Comisia de anchetă a decis în unanimitate că doamna asistentă se face vinovată de nerespectarea procedurilor de lucru în conformitate cu prevederile legale, regulamentare și profesionale, motiv pentru care a decis suspendarea din activitate", a declarat dr. Raed Arafat. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că însăși asistenta a recunoscut că nu a respectat procedurile și că a declarat pacienta decedată fără să o consulte. Prin urmare, ieri și-a înaintat demisia către conducerea Serviciului Județean de Ambulanță.
De asemenea, comisia de anchetă va aduce cazul în atenția Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România, care poate decide ridicarea dreptului de liberă practică a asistentei fie temporar, fie definitiv.
Asistenta Mioara Trache lucrează de 11 ani în Serviciul Județean de Ambulanță Constanța. Dr. Vasile Popescu, managerul SAJ, ne-a declarat că, până acum, s-a dovedit a fi un cadru medical foarte bun.
Cazul este fără precedent - susține Raed Arafat. "A fost vorba despre superficialitate și neglijență. Trebuia să ia pulsul și să verifice starea de sănătate înainte să constate decesul! Din declarațiile persoanelor care s-au aflat acolo a reieșit că pacienta avea puls și deschidea ochii la apel. Nu găsesc justificări pentru ceea ce a făcut asistenta. Ne-a spus că are probleme în familie, dar nu justifică acest fapt", a declarat Arafat.
Pacienta declarată moartă, deși se afla în viață, este din Cernavodă, are 84 de ani și este hipertensivă. Femeia locuia singură, iar vecinii nu o mai văzuseră de câteva zile. Pentru că s-au gândit că femeia ar putea fi moartă, oamenii au anunțat autoritățile. Pompierii au spart ușa apartamentului, iar bătrâna a fost găsită zăcând pe podea. Asistenta medicală de pe ambulanța sosită la fața locului s-a grăbit să constate decesul, fără a o consulta pe bătrână. Polițiștii urmau să stabilească dacă femeia a fost agresată înainte de a muri sau dacă s-a lovit la cap în cădere. În momentul în care criminalistul a făcut prima fotografie, blitz-ul aparatului a trezit-o pe bătrână din starea de leșin. Femeia a fost transportată imediat la spital, iar medicii au constatat că suferise un accident vascular cerebral. Femeia a fost internată, în stare gravă, la Spitalul Municipal Medgidia. Ieri, în jurul orei 14,00, bătrâna a decedat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7801 secunde