Ce mame nu sunt iertate de restituirea indemnizației către stat

752
Ce mame nu sunt iertate de restituirea indemnizației către stat - cemamesunt-1407435726.jpg

Articole de la același autor

Deși zilele trecute ministrul Muncii, Rovana Plumb, anunța cu surle și trâmbițe că mamele nu vor mai fi puse să restituie banii dacă au cumulat indemnizația de creșterea copilului cu alte venituri profesionale, proiectul făcut de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice spune cu totul altceva. În realitate, așa cum apare scris negru pe alb, în proiectul de Lege supus dezbaterii publice și publicat pe site-ul Ministerului Muncii, vor fi amnistiate doar mamele cărora le-a fost calculată greșit indemnizația. Cele care au de dat înapoi bani pentru că și-au reluat activitatea sau au realizat venituri în perioada în care erau în concediul de creșterea copilului nu vor fi iertate de datorie. Practic, doar mamele care au primit indemnizații pentru creșterea copilului calculate greșit vor fi amnistiate, nu și cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarate lucruri neconforme realității. Mai mult decât atât, textul proiectului are o formulare interpretabilă în ce privește amnistierea mamelor care înregistrează deja debite. 


Formulare ambiguă, text interpretabil
Astfel, art. II (1) din proiect prevede că "debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina persoanelor care au beneficiat până la data intrării în vigoare a prezentei legi sau beneficiază la data intrării în vigoare de indemnizația pentru creșterea copilului/stimulentul, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a stabilirii unui cuantum eronat al indemnizației pe baza documentelor prezentate, se scutesc de la plata acestora". La art. III (1) se arată însă că "debitele (...) constituite din culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității sau nedeclararea unor informații, care au avut drept urmare stabilirea eronată a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora, nu fac obiectul scutirii la plată, conform prevederilor prezentei legi". 


Niciun caz de calcul eronat, la Constanța
În județul Constanța, în prezent, sunt înregistrate peste 500 de mame care au de dat bani înapoi din diferite motive. "Este vorba despre 530 de cazuri cu debite, fie din cauza faptului că și-au reluat activitatea înaintea încheierii concediului și au încasat, în continuare, indemnizația, fie pentru că au realizat venituri în perioada în care erau în concediul de creșterea copilului. În ce privește debite din cauza unor erori ale funcționarilor nu avem niciun debit înregistrat", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mariana Fătu, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Prestații și Inspecție Socială Constanța. Dacă ar fi fost să ne luăm după ce a declarat Rovana Plumb zilele trecute, toate cele 530 de femei care au restituit diferite sume ar fi trebuit iertate. Din proiect reiese însă că vor fi amnistiate numai cele care au primit sume necuvenite din cauza unor calcule eronate. Adică niciuna.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4035 secunde