Ce măsuri trebuie să ia angajatorii atunci când e caniculă

133
Ce măsuri trebuie să ia angajatorii atunci când e caniculă - cemasuritrebuiesaia-1436288421.jpg

Articole de la același autor

În zilele cu caniculă, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecția lucrătorilor. Ei trebuie să le asigure cel puțin doi litri de apă de persoană, să reducă activitatea în aer liber și să alterneze perioade de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite. 


Inspectorii de muncă au anunțat că vor face controale la angajatori, pentru a vedea dacă în zilele cu temperaturi extreme iau măsurile legale obligatorii. Angajatorii care nu respectă prevederile legale riscă amenzi între 1.500 și 2.500 de lei. 


Legislația în vigoare prevede că, în perioadele cu temperaturi extreme, care depășesc 37 de grade și sunt corelate cu condițiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor. 


Astfel, pentru salariații care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a intensității și ritmului activităților fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static și a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite și să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă minerală, dușuri și echipament individual de protecție. În cazul angajaților care lucrează în spații închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare. 


Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, trebuie să ia măsurile de reducere a programului de lucru sau de eșalonare pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11.00 și după ora 17.00, iar acolo unde se impune, între-ruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2772 secunde