Ce se alege de absolvenții de clasa a XII-a care au picat bacalaureatul

259
1
Ce se alege de absolvenții de clasa a XII-a care au picat bacalaureatul - fotofondcesealege-1437315151.jpg

Articole de la același autor

Aproape jumătate din absolvenții de clasa a XII-a de anul acesta au picat examenul de bacalaureat. Pentru ei, opțiunile sunt foarte puține: ori se duc la muncă, ori se pun pe învățat, își iau examenul la toamnă și apoi merg la o facultate. 


Conform legislației în vigoare, absolvenții a cel puțin zece clase, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizație de șomaj de 250 de lei, pentru o perioadă de șase luni, dacă se înregistrează la agenția de ocupare a forței de muncă în maximum 60 de zile de la data absolvirii. 


Așadar, ratangiii mai au la dispoziție numai câteva săptămâni pentru a se înscrie pentru șomaj. Ei trebuie să se prezinte la agenția de ocupare a forței de muncă din raza căreia își au domiciliul, dar nu mai târziu de două luni după ce au absolvit, ca persoană în căutarea unui loc de muncă. 


Astfel, indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării, cum ar fi informare și consiliere profesională, medierea muncii și formare profesională. Dosarul pentru înregistrarea absolventului la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă trebuie să conțină actul de identitate în original și copie, actele de studii și de calificare sau adeverință din care să rezulte data absolvirii, în original și copie, adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale. 


Statul dă bani pentru cei care-i angajează 
Îi convine, nu-i convine, statul trebuie fie să le dea bani de șomaj, fie să îi susțină pentru a fi angajați. 


"Pentru încadrarea în muncă a absol-venților instituțiilor de învățământ, pe perioadă nedeterminată, angajatorii beneficiază pe o perioadă de 12 luni de o sumă lunară reprezentând 1, 1,2 sau 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă, în funcție de nivelul studiilor. Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenți din categoria persoanelor cu handicap primesc aceste sume lunar, pe o perioadă de 18 luni", explică directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, Emilia Murineanu. 


Și șomaj, și salariu! 
De asemenea, dacă sunt înregistrați la ANJOFM, absolvenții pot primi la angajare o primă de încadrare de 500 de lei. Pentru a beneficia de această sumă, absolvenții trebuie să se angajeze cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Iar solicitarea dreptului trebuie făcută în cel mult 60 de zile de la data încadrării în muncă. 


Tinerii care primesc indemnizația de șomaj și se angajează au dreptul, în plus, la o sumă de bani din partea statului. Absolvenții care primesc indemnizație de șomaj și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizației, beneficiază de o sumă egală cu indem-nizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării. 


Prime de încadrare și instalare 
Mai mult decât atât, absolvenții pot primi bani și în situația în care se încadrează în muncă în alte localități. Concret, pe de o parte, cei care se angajează, în perioada acor-dării indemnizației de șomaj, într-o localitate care se află la mai mult de 50 de km de localitatea de domiciliu au dreptul la o primă de încadrare de 1.000 de lei. Pe de altă parte, dacă aceștia își stabilesc domiciliul în localitatea în care se angajează, au dreptul la o primă de instalare de 3.500 de lei.


Totuși, legea spune că "atât prima de încadrare, cât și prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă, din motive imputabile lui, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă".


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3485 secunde